ARG TRENING U BJELOVARU

 

Poslije pauze u ARG natjecanjima od gotovo godinu i pol zbog pandemije koronavirusa COVID-19, članovi RK “Nikola Tesla” Bjelovar organizirali su u nedjelju, 6. lipnja otvoreni trening foxoringa, sprinta i klasika. Na treningu se u Mišulinovcu okupilo 35 članova radioklubova iz Bjelovara, Kaštilca, Ludbrega, Murskog Središća, Zadra, Ozlja i Zagreba. Spiritus movens cijele akcije bio je Stipe Stajp Predanić, koji je zajedno sa Željkom Krupkom postavio stazu.

Slike i tekst Seida Obarčanin Bukvić

RK NIKOLA TESLA U HRSVKS-U

Od prvog dana Radio klub “Nikola Tesla” sudjeluje u SKED-u (od engleskog schedule), provjeri čujnosti u sklopu Hrvatskog radioamaterskog sustava veza u kriznim situacijama (HRSVKS). Naime, nakon proglašenja pandemije koronavirusa COVID-19 i potresa u gradu Zagrebu, Hrvatski radioamaterski savez aktivirao je 22. ožujka 2020. HRSVKS i na taj način omogućio radioklubovima iz cijele Hrvatske provjeru mogućnosti uspostave veza  na kratkovalnom području (KV) na frekvenciji 3675 kHz, te na ultrakratkovalnom području (UKV i UHF), koristeći radioamaterske repetitore. Tako je do 18. svibnja 2020., SKED održavan svakog dana u 8,00 i 20,00 sati, potom dva puta tjedno, utorkom i četvrtkom u 20,00 sati, i konačno samo četvrtkom u 20,00 sati i to u skladu s tablicom rada klubova. Klub koji po rasporedu vodi SKED je upravna stanica, poziva županije po abecednom redu i koristi pozivni znak Hrvatskog radioamaterskog saveza 9A0HRS. Tako je naš klub nekoliko puta bio upravna stanica.
S obzirom na to da su na snazi bile odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, kojima je bilo onemogućeno kretanje iz mjesta prebivališta i stalnog boravišta, svakodnevna provjera čujnosti omogućila je radioamaterima međusobnu komunikaciju i razmjenu informacija.