Arhiva kategorije: Projekti

LANSIRAN RADIOAMATERSKI BALON REPETITOR

Projekcija leta balona u 3D

U povodu Dana grada Bjelovara i 75. godišnjice Hrvatske zajednice tehničke kulture, u nedjelju 26. rujna 2021.u 12 sati kraj Paviljona  u centru Bjelovara članovi Radio  kluba “Nikola Tesla” Bjelovar lansirali su stratosferski radioamaterski balon repetitor punjen helijem.
Projekt je nastavak uspješnih lansiranja stratosferskih balona PiHRAB-1 i PiHRAB-2 godine 2013. i LEON 1 i LEON 2 godine 2018.
Projekt su proveli voditelj Zoran Dedić 9A6NDZ i članovi ekipe Mile Štrk 9A9Y,  Ivan Rukavina 9A5IVA, Željko Bukvić 9A4FB, Dalibor Tomanek 9A6NTD, Ines Tomanek 9A5AEG , Mario Ančić 9A4AM, Zoran Pavlović9A4UU i Slaven Sabolović 9A3BSO.
Balon je postigao najvišu visinu od 32.529 metara u 13,28 sati pri brzini vjetra od 43 km / h. Zadnji kontakt bio je u 14,03 sati na visini od 226 metara. Pao je u Mađarskoj, otprilike 15 kilometara od Terezinog Polja 30 metara od ceste.
Tokom leta s upravnom stanicom Radio kluba “Nikola Tesla” 9A1GIJ ostvareno je preko repetirora na balonu oko 117 veza, najviše s radioamaterima iz Hrvatske, te iz Austrije, Srbije, Slovenije,  i Bosne i Hercegovine. Telefonske potvrde signala  stigle su iz Njemačke, Bugarske i Rumunjske. Za sve njih pripremljene su prigodna diploma i QSL karta kao potvrda veze.
Ovaj neobičan događaj u centru Bjelovara privukao je pažnju gradonačelnika Daria Hrebaka i mnogobrojnih Bjelovarčana, i malih i velikih.
Na web stranici www.aprs.fi mogla se pratiti pozicija balona – koordinate gdje se nalazi, visina i brzina leta. Lansiranje i let balona mogli su se pratiti i u prijenosu u živo na Facebook stranici 9A RADIOAMATERI.

Link za diplome
https://drive.google.com/drive/folders/1otQ8hOXSEZBKCra0RwTzOXJFC8IBbae5

Slike i tekst Seida Obarčanin Bukvić

 

LANSIRANJE STRATOSFERSKOG BALONA U NEDJELJU, 26.9. U PODNE KRAJ PAVILJONA

RADIO KLUB “NIKOLA TESLA” BJELOVAR   
Obilježavanje Dana grada Bjelovara i
75. godišnjice Hrvatske zajednice tehničke kulture

 

RADIOAMATERSKI BALON S  REPETITOROM

U povodu Dana grada Bjelovara i 75. godišnjice Hrvatske zajednice tehničke kulture, u nedjelju 26. rujna 2021. u 12 sati kraj paviljona u parku u centru Bjelovara članovi Radio kluba “Nikola Tesla” Bjelovar lansirat će stratosferski radioamaterski balon s repetitorom. Balon punjen helijem ponijet će na visinu između 20.000 i 30.000 metara repetitor koji će raditi klasičnim CrossBand modom. Radio klub “Nikola Tesla” Bjelovar 9A1GIJ radit će kao upravna postaja. Dovoljno je ostvariti samo jednu vezu s upravnom postajom kako bi se dobile prigodna diploma i QSL karta kao potvrda veze.

Diploma

Projekt provode voditelj Zoran Dedić 9A6NDZ i članovi ekipe Mile Štrk 9A9Y,  Ivan Rukavina 9A5IVA, Željko Bukvić 9A4FB, Dalibor Tomanek 9A6NTD, Ines Tomanek 9A5AEG , Mario Ančić 9A4AM i Slaven Sabolović 9A3BSO.
Cijeli projekt lansiranja balona i rada upravne postaje moći će se pratiti i u LIVE prijenosu na Facebook stranici 9A RADIOAMATERI, a podaci o visini balona na stranici APRS-DIRECT, APRS.FI i drugima.
O cijelom projektu detaljne  informacije možete pronaći na stranici
https://sites.google.com/view/9a1gij-ballon

Pozivamo sve zainteresirane da 26.9. točno u podne prisustvuju lansiranju balona kraj paviljona u parku u centru Bjelovara, a radioamatere da se za vrijeme leta balona  jave upravnoj postaji 9A1GIJ na frekvenciji 145.200 MHz.

Tehnički podaci:
Pozivna oznaka stratosferskog balona : 9A1GIJ
Datum / Date : 26.9.2021.
Vrijeme / Time : 12.00 lokalno vrijeme, 10.00 UTC
Vrsta rada / Mode : FM
Širina kanala / Bandwidth : 12.5 KHz
TX / RX 145.200 MHz (TX CTCSS 173.8)
Snaga / Power : 1W
Visina repetitora / Repeater Height : 20.000 m – 30.000 m
Vrijeme u zraku / Time in Air : 2h

Tekst Seida Obarčanin Bukvić

Igrom u radiogoniometriju

U povodu Dječjeg tjedna u Bjelovaru su 15. listopada 2019. održani tradicionalni Sajam mogućnosti i ZID festival (Festival zabave i druženja) koje organiziraju Grad Bjelovar i Policijska postaja Bjelovar u suradnji s Društvom naša djeca Bjelovar.

I ove su godine na ovoj zanimljivoj manifestaciji sportske, kulturno-umjetničke i udruge tehničke kulture predstavile svoje programe i aktivnosti namijenjene osmišljavanju slobodnog vremena djece i mladih.

Tako je i Radio klub “Nikola Tesla” nastavio projekt “Igrom u radiogoniometriju”, pa su ponovno zainteresirani mladi u bjelovarskom parku mogli sami tražiti “lisicu” (skriveni odašiljač) i upoznati se s ARG-om, jednom od djelatnosti kluba. Promotivnu demonstraciju amaterske radiogoniometrije klub će nastaviti u bjelovarskim osnovnim školama.

Tekst i slike Seida Obarčanin Bukvić

Igrom u radiogoniometriju

U nastojanju da približi radio amaterizam mladima, Radio klub “NikolaTesla” pripremio je projekt “Igrom u radiogoniometriju”. Početak provedbe projekta vezao je za obilježavanje Dana Grada Bjelovara, pa su tako u subotu, 28.9.2019.  zainteresirani mladi u bjelovarskom parku mogli sami tražiti “lisicu” (skriveni odašiljač) i upoznati se s ARG-om, jednom od djelatnosti kluba. Promotivnu demonstraciju amaterske radiogoniometrije klub će nastaviti u bjelovarskim osnovnim školama.

Tekst i slike Seida Obarčanin Bukvić

Lansirani radioamaterski baloni LEON 1 i LEON 2

U povodu Dana planeta Zemlje (22. 4.) i Svjetskog dana radioamatera (18.4.) u petak, 20. travnja 2018. u 13 sati s igrališta Osnovne škole Rovišće po treći puta u Hrvatskoj pušteni su radioamaterski baloni punjeni helijem. Balone LEON 1 i LEON 2 lansirali su članovi Radio kluba “Nikola Tesla” Bjelovar u suradnji s Osnovnom školom Rovišće.
Projekt je nastavak uspješnih lansiranja stratosferskih balona PiHRAB-1 i PiHRAB-2. Baloni su nazvani “Leon” prema preminulom članu kluba Leonu Kanzleru, 9A9L, vrhunskom radioamateru koji je aktivno sudjelovao u puštanju oba prošla balona. Projekt je provela ekipa koju čine voditelj projekta Mile Štrk, 9A9Y, i članovi ekipe Dalibor Tomanek, 9A6NTD, Ina Antunović, 9A3INA, Dubravko Rekić, 9A6NRD, Zoran Dedić, 9A6NDZ, Željko Bukvić, 9A4FB, Željko Oršolić, 9A3VW, Hristo Popovski, 9A7KXP, Ivan Mihoković, 9A7LJR, Ivan Rukavina, 9A3IVA, Slaven Sabolović, 9A3BSO, Ines Tomanek, Lana Antunović, Dominik Tomanek, Ivana Stapić, Alan Nikolić Šipek, Elizabeta Mikić, Kristijan Grežina i učitelj informatike Damir Dončević.
Balon LEON 1 postigao je najvišu visinu od 19.519 metara u 14,58 sati pri brzini vjetra od 31 km/h i temperaturi -25°C. Zadnji kontakt bio je u 15,41 sati na visini od 729 metara u blizini Stankovca (Glina). Balon LEON 2 pao je 7 km dalje.
Tokom leta na web stranici www.aprs.fi mogla se pratiti pozicija oba balona – koordinate gdje se nalaze, visina, brzina leta, vanjska temperatura, temperatura unutar kutije, pritisak, vlažnost zraka, jačina UV zračenja, jačina Sunčevog zračenja i brzina vjetra.
Pozivnu oznaku 9A9D stratosferskog balona i 9A9Y niskoletećeg pratili su hrvatski radioamateri i javljali voditelju projekta Mili Štrku kakva je čujnost signala.

Više slika u galeriji  http://www.rk-nikolatesla.hr/?page_id=3694
Tekst i slike Seida Obarčanin Bukvić