ODRŽANA IZBORNA SKUPŠTINA

AU subotu, 15. siječnja 2022. održana je izborna skupština Radio kluba “Nikola Tesla”, na kojoj su prihvaćena izvješća o radu i financijskom poslovanju kluba u 2021. godini, doneseni program rada i financijski plan za 2022. godinu i izabrano novo rukovodstvo. U sljedećem četverogodišnjem razdoblju Klub će voditi predsjednik Željko Bukvić 9A4FB, dopredsjednik Ivan Rukavina 9A5IVA, tajnik Slaven Sabolović 9A3BSO i članovi Izvršnog odbora Zoran Dedić 9A6NDZ, Ivan Mihoković 9A7LJR, Zoran Pavlović 9A4UU i Velimir Sanjković  9A3AFI .
Na skupštini je istaknuto da je u 2021. godini usprkos epidemiološkoj situaciji Klub  nastavio ostvarivati dugoročne ciljeve – usvajanje novih tehnika rada na području digitalizacije, postavljanje internet infrastrukture i nadogradnju antenskih sustava na lokaciji O. Kučere 1. Sve navedeno ostvareno je kroz projekte “II. faza umrežavanja analognih uređaja u digitalni VOIP sustav” i “Uređivanje lokacije i kompletiranje opreme za rad u kriznim situacijama”.
Hrvatski radioamaterski sustav veza u kriznim situacijama, aktiviran nakon proglašenja pandemije COVID-19 i potresa u gradu Zagrebu, nastavio je s radom i u 2021. godini. Od prvog dana RK “Nikola Tesla” sudjeluje u SKED-u (od engleskog  schedule) provjeri čujnosti HRSVKS-a.  Provjere se sada održavaju tjedno, tako da je svaki tjedan druga stanica upravna i javlja se pod pozivnom oznakom 9A0HRS. Naš klub bio je nekoliko puta upravna stanica.
Poslije pauze u ARG natjecanjima od gotovo godinu i pol zbog pandemije koronavirusa COVID-19, članovi RK “Nikola Tesla” Bjelovar organizirali su 6.6.2021. otvoreni trening foxoringa, sprinta i klasika. Na treningu u Mišulinovcu okupilo se 35 članova radioklubova iz Bjelovara, Kaštilca, Ludbrega, Murskog Središća, Zadra, Ozlja i Zagreba. Voditelj cijele akcije bio je Stipe Predanić, koji je zajedno sa Željkom Krupkom postavio stazu. Iz epidemioloških razloga planirane programske aktivnosti iz područja amaterske radiogoniometrije su otkazane, tako da u 2021. nije održano ARG natjecanje „Bilogora“, kao ni planirani ARG kampovi za mlade.
U Bugarskoj su od 28.8. do 3.9.2021. održana 18. europsko prvenstvo za mlade  (EYAC) i 23. europsko ARG prvenstvo (EAC) na kojima je međunarodni sudac bio Stipe Predanić. U seniorskoj reprezentaciji Hrvatske  bili su i članovi našeg kluba Željko Belaj i Alida Sokolović.
U povodu Dana grada Bjelovara i 75. godišnjice Hrvatske zajednice tehničke kulture, 26.9.2021. kraj Paviljona u centru Bjelovara članovi RK “Nikola Tesla” lansirali su stratosferski radioamaterski balon repetitor punjen helijem. To je nastavak uspješnih lansiranja stratosferskih balona PiHRAB-1 i PiHRAB-2 godine 2013. i LEON 1 i LEON 2 godine 2018. Projekt su proveli voditelj Zoran Dedić 9A6NDZ i članovi ekipe Mile Štrk 9A9Y, Ivan Rukavina 9A5IVA, Željko Bukvić 9A4FB, Dalibor Tomanek 9AFIA6NTD, Ines Tomanek 9A5AEG , Mario Ančić 9A4AM, Zoran Pavlović 9A4UU i Slaven Sabolović 9A3BSO. Balon je postigao najvišu visinu od 32.529 metara. 16.10.2021. godine članovi RK “Nikola Tesla” lansirali su s Kladarskog brijega još jedan radioamaterski balon punjen helijem, koji je postigao najveću visinu od 22.343 metra i letio 5 sati i 16 minuta.

Tekst i slike Seida Obarčanin Bukvić