EARTH DAY / DAN PLANETA ZEMLJE

U povodu Svjetskog dana radioamatera i Dana planeta Zemlje u nedjelju, 24.4.2022. radioamateri iz Poljske i Hrvatske organizirali su zajednički projekt lansiranja balona s  radioamaterskim sondama. Organizatori projekta puštanja zajedničkih balona u Hrvatskoj bili su RK “Nikola Tesla“ Bjelovar, RK Kutina i RK Međimurje.

Zaljubljenici u prikupljanje i pronalaženje meteoroloških sondi u prirodi lansirali su u Bjelovaru i Čakovcu po tri, te u Kutini i na Krku po jedan balon. Kompletna telemetrija svih balona i njihovo kretanje zrakom mogli su se pratiti na stranici https://tracker.habhub.org

EARTH DAY / DAN PLANETA ZEMLJE

U povodu Svjetskog dana radioamatera i Dana planeta Zemlje u nedjelju 24.4.2022. u 12 sati radioamateri iz Poljske i Hrvatske, zaljubljenici u prikupljanje i pronalaženje meteoroloških sondi u prirodi, organiziraju zajednički projekt lansiranja balona koji će ponijeti u visine radioamaterske sonde. Organizatori projekta puštanja zajedničkih balona u Hrvatskoj su RK Kutina, RK Međimurje i RK “Nikola Tesla“ Bjelovar.
I poljski i hrvatski radioamateri imat će nekoliko mjesta lansiranja i minimalno 8 balona koji će se nalaziti u zraku.

Pozivne oznake i mjesta puštanja:
KUTINA: 1 BALON
OZNAKA: 9A4AM-4FSK

ČAKOVEC: 3 BALONA
OZNAKE: 9A3ZI-4FSK, FLYBAG-4FSK, Peanut127-4FSK

BJELOVAR: 3 BALONA
OZNAKE: 9A1GIJ-4FSK, 9A6NDZ-4FSK, 9A9Y-4FSK

Kompletnu telemetriju svih balona i njihovo kretanje zrakom možete pratiti na stranici https://tracker.habhub.org

 

ODRŽAN BILOGORSKI ARG FESTIVAL 2022.

Poslije dvogodišnje pauze zbog pandemije koronavirusa COVID-19, Radio klub “Nikola Tesla” ponovno je 9. i 10. travnja 2022. bio domaćin tradicionalnog Bilogorskog ARG festivala. U Športsko rekreacijskom centru Kukavica u općini Veliki Grđevac okupio se 31 natjecatelj iz 8 klubova iz Hrvatske: “Nikola Tesla“ Bjelovar, “Kaštilac“ Kaštel Gomilica, Ludbreg, “Marjan“ Split, “Međimurje” Mursko Središće, Ozalj, RK Zagreb i “Dubrava“ Zagreb, te dvoje natjecatelja iz Mađarske. Pridružio im se i Vitaly Kushnir, mladi radioamater izbjeglica iz Ukrajine.

Na šumovitim terenima Kukavice odmjerili su snage u sprint ARG natjecanju na 3,5 MHz i u radioamaterskoj goniometriji na 3,5 i 144 MHz. Staze su postavili Željko Belaj i Stipe Predanić, te prvi puta Ivan Živčić. Usprkos subotnjoj poslijepodnevnoj kiši i jakom vjetru, sve su trke održane kako je planirano.

Ekipno je prvo mjesto osvojio Radio klub Međimurje, drugi je RK Kaštilac, a treći RK Ozalj.

Po kategorijama pojedinačno ukupno su bili najbolji Karlo Vuksan (M14), Vitaly Kushnir (M16), Noa Turk (M19), Luka Štefančić (M21), Vladimir Vinko (M50), László Károly (M60), Željko Ulip (M70), Antonia Šiljevinac (W14), Lana Žnidarić (W19), Jelena Tuksar (W35), Alida Sokolović (W50) i Ana Vinko (W60).

Tekst i slike Seida Obarčanin Bukvić
Više slika u galeriji http://www.rk-nikolatesla.hr/?page_id=5708

Detaljne rezultate pogledajte na http://www.rk-nikolatesla.hr/?page_id=5796

BILOGORSKI ARG FESTIVAL

Poslije dvogodišnje pauze zbog pandemije koronavirusa COVID-19, Radio klub “Nikola Tesla” ponovno organizira tradicionalni Bilogorski ARG festival. U Športsko rekreacijskom centru Kukavica u općini Veliki Grđevac jutros se okupio 31 natjecatelj iz 8 klubova iz Hrvatske: “Nikola Tesla“ Bjelovar, “Kaštilac“ Kaštel Gomilica,

Ludbreg, “Marjan“ Split, “Međimurje” Mursko Središće, Ozalj, RK Zagreb i “Dubrava“ Zagreb, te dvoje natjecatelja iz Mađarske. Pridružio im se i Vitaly Kushnir, mladi radioamater izbjeglica iz Ukrajine.

Usprkos poslijepodnevnoj kiši jakom vjetru, u šumi pokraj Kukavice natjecanje je održano kako je planirano. I u sprintu i u ARG-u na 144 MHz najbolji su bili Vitaly Kushnir (M16), Noa Turk (M19), Luka Štefančić (M21), Vladimir Vinko (M50), László Károly (M60), Lana Žnidarić (W19) i Jelena Tuksar (W35).

Samo u sprintu pobijedili su Karlo Vuksan (M14), Antonia Šiljevinac (W14) i Piroska Lászlóné Hornyai (W50), a na 144 MHz Jure Barun (M14), Alida Sokolović (W50) i Ana Vinko (W60).

Tekst i slike Seida Obarčanin Bukvić