PiHRAB-1 PRVI HRVATSKI RADIOAMATERSKI BALON NAJAVA

PIHRAB 1

Dana 13.06.2009. godine, u 09.30 sati po lokalnom vremenu, sa Zračnog pristaništa Brezovac, članovi Radio kluba „Nikola Tesla“ iz Bjelovara, po prvi put u Hrvatskoj, pustiti će slobodno leteći radioamaterski balon punjen helijem, PiHRAB-1.

Komentari:

9a3hp u 13.06.2009 14:06
Pratio sam signal na 145,200 MHz
Prijemnik FT-290r (koristim ga kao bazni uređaj za transvertere pa je malko friziran prijemnik i još ponešto)
Antena 5/8 lambda na visini 5/8 lambda od tla.
Signal PiHRAB-1 je bio mjerljiv od nakon puštanja i postizanja minimum visine, do faze spuštanja nakon prsnuća balona. Većim djelom sam mogao sa FM modom mjeriti signal koji nikada nije bio ispod 3 S jedinice, maksimum nepunih 9 S jedinica slušan u FM modu.
Prije pprizemljenja prebacio sam stanicu na CW mod , jer je osjetljivost prijemnika bolja. Ali nakon faze spuštanja jako je padao signal i potpuno mi se izgubio u 20 sekundi.
Nažalost nisam mogao pratiti digitalne pakete jer nemam tu opremu, a zanimljivo bolji sam prijem imao RA balona nego kolege u E7 sa ozbiljnim antenama.
Signal smetnje potvrđeno je od više 9A radioamatera, i sigurno je bio sa područja 9A , i pored mojeg upornog zamoljavanja amatera u području preleta da danas obrate pažnju na prijem i niti slučajno ne emitiraju na 145,200 MHz , ipak je bilo ometanja. Kolege iz E7 nisu imali smetajući signal pa se nadam dobrom rezultatu praćenja digitalnog signala.Ja sam na samoj granici sa E7 , lokator mi je JN85KG Jasenovac.
Čestitka za prvi RA balon.
P.S. Frekvenciju i slijedeći put treba javno objaviti, ali imam nekoliko prijedloga. Osim kao sada predajnika za telemetriju, dodati obavezno homing beacon koji bi se aktivirao nakon početka faze spuštanja. Naravno možda na drugoj frekvenciji. Signal homing beacona je lakše pratiti nego digitatlni signal i emitirao bi stalno ili u on-off carrier modu. Naravno to je samo moja ideja. Nemora biti dobra.
73 de 9a3hp Zoran
9A9Y u 13.06.2009 18:18
Zorane, zahvaljujem se na iscrpnom raportu u ime cijele ekipe.
Da, smetnje su rađene namjerno, 100% iz 9A.
Koliko sam obaviješten, kolege iz E7 su zbilja ozbiljno shvatile sudjelovanje i nisu imali kao mi namjerno ometanje.
Još jednom hvala. Staviti ću izvješće uskoro na stranicu o samom letu dok obradim sve podatke.

Odgovori