POČETAK RADIOAMATERIZMA U BJELOVARU – RADIO KLUB “NIKOLA TESLA”

 

Ako govorimo o organiziranom radu ljudi u Bjelovaru, koje je zanimala elektrotehnika i radio komunikacija, moramo naglasiti da je još 1947. godine grupa građana počela s organiziranim radom, prvo slušanjem radija, a onda i s dopisnim radom sa stručnim listom Radio-amater. U to se vrijeme rad odvijao u komisijama, pa je i terminologija bila npr. predsjednik, sekretar komisije itd. Prvi dokument pod rednim brojem 397, uknjižen u pismohranu SRH, napisan je 14.4.1947. godine. U njemu se izvještava Savez da je za Radio-amater  poslan članak “Povijesni razvoj visokofrekventne struje”. Potpisao ga je Dragutin Peter, sekretar komisije.
Početak rada u klubu vidi se iz dokumenta od 23.1.1951. godine, kojim članovi kluba traže potreban pribor za rad u radio klubu, i to mjerni instrument, nekoliko odvijača i kombinirana kliješta. Zahtjev su potpisali predsjednik Eugen Judin i sekretar kluba Slavko Petak.
Osnivačka skupština RK “Gimnazija” održana je 8.5.1954. godine. Za predsjednika je izabran Zlatko Frelih, za tajnika Berislav Liščić i za tehničkog rukovoditelja Boris Tomaško. U nadzornom odboru bili su profesor Tomislav Lui i Milan Simić. Dokumentom br. 577 odobren je pozivni znak YU2CTU.  Poslije 16.2.1954. godine nema pisanih dokumenata o Radio klubu “Gimnazija”.
Dokumentom br. 603 od 29.5.1956. godine obavještava se Savez radioamatera Hrvatske da je održana osnivačka skupština Radio kluba “Nikola Tesla” u Bjelovaru. U Upravni odbor izabrani su predsjednik Bogumil Klarin, potpredsjednik Josip Krznarić, tajnik Đuro Halapa, blagajnik Ivan Čoklo i članovi Josip Vusić, Panto Stefanović, Ivan Filipović i Sovata (ime nepoznato). Radio klubu je dodijeljen pozivni znak YU2GIJ, a od osobnih znakova spominju se YU2SD Drago Tresić , YU2SC Karlo Rotim, YU2TR Zvonko Rotim, YU2TS Josip Krznarić, YU2XQ Đuro Halapa, a Marica Klarić je radila iz RK “Gimnazija” pod znakom YU2CTU. Spominju se i Stjepan Jelić, Tomislav Lui, Josip Vusić, Slavko Petek, Drago Pavičić, Berislav Liščić, Oskar Babić, Katica Peter, Josip Seljanac i Zovko Frank. Bilo je sigurno još pridruženih članova koji su pridonijeli radu kluba. Ispričavamo se ukoliko smo nečije ime ili prezime pogrešno naveli zbog nečitljivog dokumenta.
Posebnu zahvalnost dugujemo profesoru Tomislavu Luiju, koji je bio inicijator osnivanja klubova sa svojim kolegama, koji su sami napravili radio stanicu od trofejnog materijala, kako bi mogli uspostaviti prve radioamaterske veze iz Bjelovara.
Sredinom šezdesetih godina osnivaju se u osnovnim školama klubovi mladih tehničara. Najaktivnije radio sekcije KMT bile su YU2CCL u III. osnovnoj školi pod vodstvom prof. Branka Vidovića i YU2CCT u I. osnovnoj školi pod vodstvom prof. Josipa Seljanca. Iz tih je sekcija poniklo niz radio operatora, koji su i poslije prelaska u srednje škole, nastavili radioamaterske aktivnosti u klupskoj primopredajnoj sekciji YU2GIJ.
Krajem šezdesetih znatno su poboljšani uvjeti za rad. Stari trofejni radio uređaji iz Drugog svjetskog rata i samogradnje amatera zamijenjeni su novima. HRS je proizvodio UKV uređaj “Contest 25” s kojim su opremljene sekcije u obje osnovne škole i klupski PPS. S tim se uređajima s velikim uspjehom sudjelovalo u svim UKV natjecanjima.
U rujnu 1970. Radio klub je dobio prvi SSB uređaj TRIO TS510. Bila je to prekretnica u radu Kluba kojom je završeno pionirsko razdoblje, a započeo rast i razvoj koji traje sve do danas.
Tijekom sljedećih desetljeća kroz Klub su prošle mnogobrojne generacije radio operatora, nabavljana je nova oprema, organizirane ekspedicije, osvojene mnoge, pa i one najprestižnije radioamaterske diplome. Sudjelovalo se u mnogim domaćim i međunarodnim natjecanjima, a u jednom od najcjenjenijih CQWW  WPX contestu, u kategoriji single op. 80 m low power, 1996. godine Alen Kuten 9A4WW osvojio je 3. mjesto na svijetu.
U Domovinskom ratu članovi Radio kluba uključili su se u obranu domovine pristupajući u redove Hrvatske vojske i policije i stvarajući gotovo iz ničega sustav veza na terenu.
Danas je Radio klub “Nikola Tesla” među najboljima u Hrvatskoj u ARG-u, o čemu najbolje svjedoči 59 zlatnih, 25 srebrnih i 11 brončanih medalja osvojenih u posljednje tri godine (2014. – 2016.) na međunarodnim i domaćim natjecanjima.
Zahvaljujući tome Hrvatski radioamaterski savez povjerio je našem Klubu organizaciju dva ARG kampa za početnike godišnje, koje uspješno provodimo od 2015. godine.

 

 

 

      

Odgovori