Sve objave od Seida

UKV NATJECANJE BILOGORA 2020.

Kao svake godine u ovo doba, Radio klub “Nikola Tesla” Bjelovar 9A1GIJ / 9A9D organizira UKV natjecanje “Bilogora 2020.” na 144 MHz. Natjecanje se odvija u okviru osmog perioda 9A Activityja u nedjelju, 16. kolovoza 2020. Pozivamo vas da se uključite u natjecanje i veselimo se susretu na frekvenciji.
Podsjećamo, prilikom rada pridržavajte se uputa Stožera civilne zaštite RH
73, 9A9Y Mile, predsjednik Natjecateljske komisije

Pravila natjecanja možete pronaći na http://www.rk-nikolatesla.hr/?page_id=1698

RK NIKOLA TESLA U HRSVKS-u

Od prvog dana Radio klub “Nikola Tesla” sudjeluje u SKED-u (od engleskog schedule), provjeri čujnosti u sklopu Hrvatskog radioamaterskog sustava veza u kriznim situacijama (HRSVKS). Naime, nakon proglašenja pandemije koronavirusa COVID-19 i potresa u gradu Zagrebu, Hrvatski radioamaterski savez aktivirao je 22. ožujka 2020. HRSVKS i na taj način omogućio radioklubovima iz cijele Hrvatske provjeru mogućnosti uspostave veza  na kratkovalnom području (KV) na frekvenciji 3675 kHz, te na ultrakratkovalnom području (UKV i UHF), koristeći radioamaterske repetitore. Tako je do 18. svibnja, SKED održavan svakog dana u 8,00 i 20,00 sati, a od 18. svibnja održava se dva puta tjedno, utorkom i četvrtkom u 20,00 sati, i to u skladu s tablicom rada klubova. Klub koji po rasporedu vodi SKED je upravna stanica, poziva županije po abecednom redu i koristi pozivni znak Hrvatskog radioamaterskog saveza 9A0HRS. Tako je naš klub tri puta bio upravna stanica.
S obzirom na to da su na snazi bile odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, kojima je bilo onemogućeno kretanje iz mjesta prebivališta i stalnog boravišta, svakodnevna provjera čujnosti omogućila je radioamaterima međusobnu komunikaciju i izmjenu informacija.

VIZIRI ZA ZDRAVSTVENE DJELATNIKE

Zajednica tehničke kulture Grada Bjelovara krajem prošle godine nabavila je 3D printer, a tri člana Radio kluba “Nikola Tesla” osposobljeni su i zaduženi za rad na njemu. Kada je krajem ožujka u Hrvatskoj pokrenuta inicijativa da se 3D printeri koriste za izradu medicinske zaštitne opreme, odmah je Zajednica tehničke kulture Grada Bjelovara izradila prvu donaciju od 20 vizira. Slaven Sabolović izradio je potom još 35 vizira. Prema prijedlogu Stožera civilne zaštite Grada Bjelovara, danas, 27. travnja dopredsjednik ZTK Željko Bukvić uručio ih je Nini Renić i Ljubici Čaić, ravnateljicama Zavoda za javno zdravstvo i Doma zdravlja.
“Od ovih 35 vizira 20 ih ide u Dom zdravlja, a 15 u županijski Zavod za javno zdravstvo. Svi mi zajedno s građanima sudjelujemo u ovoj bitci protiv koronavirusa i zahvaljujući zajedničkim naporima epidemiološka situacija u Bjelovaru i našoj županiji je dobra. Želimo da tako i ostane”, rekla je tom prigodom Valna Bastijančić – Erjavec, predsjednica Stožera civilne zaštite Grada Bjelovara.
Slike “Zvono”

VIZIRI BJELOVARSKOJ BOLNICI I DOMU ZDRAVLJA

Zdravstvenim djelatnicima koji su na prvoj crti obrane od koronavirusa svaka je pomoć dobrodošla. Kada je krajem ožujka u Hrvatskoj pokrenuta inicijativa da se 3D printeri koriste za izradu medicinske zaštitne opreme, odmah je reagirala Zajednica tehničke kulture grada Bjelovara. Prvu donaciju od dvadeset vizira izradili su tri člana Radio kluba “Nikola Tesla” Slaven Sabolović, Ivan Rukavina i Mario Mlečka, koji inače održavaju i izvode radnje s 3D printerom.
Ravnateljici  Doma zdravlja Ljubici Čaić i ravnatelju Opće bolnice Bjelovar prim. dr. Aliju Allouchu 3. travnja 2020. zaštitne vizire uručili su bjelovarsko – bilogorski župan Damir Bajs, Slaven Sabolović u ime Zajednice tehničke kulture grada Bjelovara i Alen Baščevan, ravnatelj siračke Ustanove za rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom ”Suvenir Arbor” koja je također izradila vizire i maske.
Slika portal Bjelovar live
Tekst Seida Obarčanin Bukvić