ODRŽANA REDOVITA GODIŠNJA SKUPŠTINA RK “NIKOLA TESLA”

U subotu, 25. veljače održana je redovita godišnja skupština Radio kluba “Nikola Tesla”, na kojoj su prihvaćena izvješća o radu i financijskom poslovanju Kluba u 2016. godini, te doneseni plan rada i financijski plan za 2017. godinu.
Na skupštini je istaknuto da je godina 2016. protekla je u znaku obilježavanja 60. obljetnice Kluba. Aktivnosti vezane uz tu obljetnicu provođene su u koordinaciji sa Zajednicom tehničke kulture Grada Bjelovara i Gradom Bjelovarom, koji su također obilježavali svoje jubileje – ZTK 70. obljetnicu, a Grad Bjelovar 260. obljetnicu. U povodu klupskog jubileja organizirana su dva natjecanja – u ožujku  na 432 MHz i u kolovozu na 144 MHz. U prvom natjecanju sudjelovalo je 20 stanica iz 7 zemalja, a u drugom 70 stanica iz 12 zemalja – Italije, Njemačke, Mađarske, Slovenije, Češke, Slovačke, Poljske, Rumunjske, Bugarske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Tijekom cijele godine na klupskoj stanici pod jubilarnim pozivnim znakom 9A60NT održane su veze s radioamaterima iz 70-tak zemalja Europe, Sjeverne Afrike, Azije, te Sjeverne i Srednje Amerike, za koje su poslane posebne QSL karte s prigodnim kraćim tekstom o 260. obljetnici Bjelovara i 60. obljetnici Radio kluba. Time je Klub na specifičan način promovirao naš grad.
U povodu 60. obljetnice Klub je organizirao izložbu na kojoj su izloženi KV i UKV uređaji od 60-tih godina prošlog stoljeća do danas,  ARG uređaji, izbor QSL karata sa svih kontinenata, dio najprestižnijih radioamaterskih diploma, te brojna priznanja i pehari, osvojeni na raznim amaterskim natjecanjima. Osim radioamatera, izložbu je posjetilo i sedamdesetak učenika šestih razreda bjelovarskih osnovnih škola, kojima je tom prigodom prikazana i 15. minutna videoprezentacija suvermenih vidova radioamaterizma u svijetu.
U sklopu proslave obljetnice održano je predavanje  mr. Željka Ulipa o suvremenim radioamaterskim satelitima, koje su vrlo dobro prihvatili, ne samo radioamateri, već i šira publika.
Na tradicionalnom ARG festivalu “Bilogora” sudjelovalo je 56 natjecatelja iz 9 klubova iz Hrvatske, Slovenije i iz Mađarske. U svojim su kategorijama članovi RK “Nikola Tesla” Željko Belaj i Ivan Rukavina osvojili prva mjesta, drugo Željka Krupka i Branko Vidović, a treće Ivana Rukavina. Naši su članovi s velikim uspjehom sudjelovali i na ostalim ARG natjecanjima u Pazinu, Zagrebu, Ludbregu, Međimurju i u Kecskemetu  u Mađarskoj. Stipe Stajp Predanić u svojoj je kategoriji dvostruki državni prvak, a Željka Krupka  prvakinja na 144 MHz i viceprvakinja na 3,5 MH.
I u 2016. godini Hrvatski radioamaterski savez i izvršni organizator RK “Nikola Tesla” organizirali su dva ARG kampa za mlade pod vodstvom Željke Krupke i Tihomira Despetovića. Obuku su uspješno prošla 23 polaznika iz Pazina, Ozlja, Ludbrega, Murskog Središća, Brezovice i Bjelovara.
Prije dvije godine nabavljena je polovna kamp prikolica s namjerom da se preuredi  u pokretni edukacijski centar. Prikolica je angažmanom članova Kluba preuređena, prilagođena novoj namjeni i registrirana. Upravo završava njeno opremanje solarnim sustavom napajanja. Realizacija navedenog  projekta omogućit će da se u vrlo kratkom vremenu demontira, preveze i montira radiokomunikacijska oprema na bilo kojem terenu dostupnom automobilom, radi ostvarivanja navedenih ciljeva – edukacije, praktičnih radionica i vježbi na terenu, organiziranja natjecanja, ali i djelovanja u izvanrednim situacijama.
Za ukupni doprinos popularizaciji i razvoju tehničke kulture Klub je 2016. godine nagrađen županijskim priznanjem “Plaketom Tihomir Trnski”.