BRANKO VIDOVIĆ 9A2AT (10.2.1943. – 26.11.2019.)

Nakon kratke i teške bolesti napustio nas je Branko Vidović 9A2AT. Teško je u nekoliko rečenica sažeti sve ono čime je u 54 godine djelovanja neizmjerno zadužio naš klub i širu radioamatersku zajednicu.
Bio je istinski zaljubljenik u tehniku. S radioamaterizmom se upoznao još u VI. razredu osnovne škole kada je izradio prvi detektor za prijem srednjeg vala. Ubrzo su uslijedile konstrukcije jednocjevnika i dvocjevnika, zatim faza modelarstva, pa letenje jedrilicom. Završio je školu letenja za pilota na avionu Aero 3. U vrijeme školovanja na Pedagoškoj akademiji položio je radioamaterski ispit za III. klasu i počeo održavati veze u klubu YU2HCD u Daruvaru.
U Bjelovaru se zaposlio 1965. kao nastavnik tehničkog odgoja u III. osnovnoj školi i odmah se uključio u rad RK “Nikola Tesla”, a u školi pokrenuo klub mladih tehničara. Krajem 60-tih godina pod njegovim vodstvom radio sekcija KMT YU2CCL postizala je zapažene rezultate u raznim natjecanjima, a Branko je iz svake generacije uspijevao dobiti po nekoliko operatora. Sekcija je dala i državnog prvaka na saveznoj smotri iz radiotehnike, a svi njegovi učenici uključivali su se poslije osnovne škole u rad RK “Nikola Tesla”. Nekolicina njih su i životna zanimanja vezali uz radiotehniku i elektroniku.
Branko je 1973. prešao na poslove obrane, kao izvanredni student završio je Fakultet političkih znanosti 1984., sudionik je Domovinskog rata, a godine 1995. ponovno se vraća u školu, u Novu Raču. Odmah osniva klub mladih tehničara s kojim postiže izvanredne rezultate u raketnom modelarstvu i amaterskoj radiogoniometriji. Više od 120 pehara, koje su osvojili njegovi učenici, krasi vitrine škole u Novoj Rači. ARG-u pripada posebno mjesto u Brankovoj biografiji. Zahvaljujući njemu Nova Rača je postala pravi rasadnik radioamatera radiogoniometrista. Da bi znanja i vještine ARG-a što bolje prenosio drugima i sam se uključio u natjecanja i sve do prije tri godine, iako u poznim godinama, bio aktivan natjecatelj.

Više od polovice hrvatske ARG reprezentacije niz su godina činili Branko i njegovi učenici. Bio je trener i član hrvatske ARG reprezentacije koja je sudjelovala na svjetskom prvenstvu u Kini.
Kao svestrani radioamater i vrstan operator, odradio je veze s više od 260 zemalja, a bavio se i konstrukcijama uređaja i eksperimentirao s amaterskom televizijom. Ono u čemu je bio izuzetan, bila je njegova sposobnost da motivira i prenese znanja i vještine drugima. Bio je mentor generacijama bjelovarskih radioamatera.
Hvala ti Branko, u ime svih onih koje si u gotovo šest decenija djelovanja u RK “Nikola Tesla” uveo u svijet radiokomunikacija i naučio ih da, kao i ti, uživaju u ljepotama radioamaterizma.
9A4FB

*****
Posljednji ispraćaj bit će u četvrtak, 28. studenog 2019. u 14 sati na groblju Borik u Bjelovaru