Arhiva kategorije: Projekti

EARTH DAY / DAN PLANETA ZEMLJE

U povodu Svjetskog dana radioamatera i Dana planeta Zemlje u nedjelju, 24.4.2022. radioamateri iz Poljske i Hrvatske organizirali su zajednički projekt lansiranja balona s  radioamaterskim sondama. Organizatori projekta puštanja zajedničkih balona u Hrvatskoj bili su RK “Nikola Tesla“ Bjelovar, RK Kutina i RK Međimurje.

Zaljubljenici u prikupljanje i pronalaženje meteoroloških sondi u prirodi lansirali su u Bjelovaru i Čakovcu po tri, te u Kutini i na Krku po jedan balon. Kompletna telemetrija svih balona i njihovo kretanje zrakom mogli su se pratiti na stranici https://tracker.habhub.org

EARTH DAY / DAN PLANETA ZEMLJE

U povodu Svjetskog dana radioamatera i Dana planeta Zemlje u nedjelju 24.4.2022. u 12 sati radioamateri iz Poljske i Hrvatske, zaljubljenici u prikupljanje i pronalaženje meteoroloških sondi u prirodi, organiziraju zajednički projekt lansiranja balona koji će ponijeti u visine radioamaterske sonde. Organizatori projekta puštanja zajedničkih balona u Hrvatskoj su RK Kutina, RK Međimurje i RK “Nikola Tesla“ Bjelovar.
I poljski i hrvatski radioamateri imat će nekoliko mjesta lansiranja i minimalno 8 balona koji će se nalaziti u zraku.

Pozivne oznake i mjesta puštanja:
KUTINA: 1 BALON
OZNAKA: 9A4AM-4FSK

ČAKOVEC: 3 BALONA
OZNAKE: 9A3ZI-4FSK, FLYBAG-4FSK, Peanut127-4FSK

BJELOVAR: 3 BALONA
OZNAKE: 9A1GIJ-4FSK, 9A6NDZ-4FSK, 9A9Y-4FSK

Kompletnu telemetriju svih balona i njihovo kretanje zrakom možete pratiti na stranici https://tracker.habhub.org

 

LANSIRAN RADIOAMATERSKI BALON REPETITOR

Projekcija leta balona u 3D

U povodu Dana grada Bjelovara i 75. godišnjice Hrvatske zajednice tehničke kulture, u nedjelju 26. rujna 2021.u 12 sati kraj Paviljona  u centru Bjelovara članovi Radio  kluba “Nikola Tesla” Bjelovar lansirali su stratosferski radioamaterski balon repetitor punjen helijem.
Projekt je nastavak uspješnih lansiranja stratosferskih balona PiHRAB-1 i PiHRAB-2 godine 2013. i LEON 1 i LEON 2 godine 2018.
Projekt su proveli voditelj Zoran Dedić 9A6NDZ i članovi ekipe Mile Štrk 9A9Y,  Ivan Rukavina 9A5IVA, Željko Bukvić 9A4FB, Dalibor Tomanek 9A6NTD, Ines Tomanek 9A5AEG , Mario Ančić 9A4AM, Zoran Pavlović9A4UU i Slaven Sabolović 9A3BSO.
Balon je postigao najvišu visinu od 32.529 metara u 13,28 sati pri brzini vjetra od 43 km / h. Zadnji kontakt bio je u 14,03 sati na visini od 226 metara. Pao je u Mađarskoj, otprilike 15 kilometara od Terezinog Polja 30 metara od ceste.
Tokom leta s upravnom stanicom Radio kluba “Nikola Tesla” 9A1GIJ ostvareno je preko repetirora na balonu oko 117 veza, najviše s radioamaterima iz Hrvatske, te iz Austrije, Srbije, Slovenije,  i Bosne i Hercegovine. Telefonske potvrde signala  stigle su iz Njemačke, Bugarske i Rumunjske. Za sve njih pripremljene su prigodna diploma i QSL karta kao potvrda veze.
Ovaj neobičan događaj u centru Bjelovara privukao je pažnju gradonačelnika Daria Hrebaka i mnogobrojnih Bjelovarčana, i malih i velikih.
Na web stranici www.aprs.fi mogla se pratiti pozicija balona – koordinate gdje se nalazi, visina i brzina leta. Lansiranje i let balona mogli su se pratiti i u prijenosu u živo na Facebook stranici 9A RADIOAMATERI.

Link za diplome
https://drive.google.com/drive/folders/1otQ8hOXSEZBKCra0RwTzOXJFC8IBbae5

Slike i tekst Seida Obarčanin Bukvić

 

LANSIRANJE STRATOSFERSKOG BALONA U NEDJELJU, 26.9. U PODNE KRAJ PAVILJONA

RADIO KLUB “NIKOLA TESLA” BJELOVAR   
Obilježavanje Dana grada Bjelovara i
75. godišnjice Hrvatske zajednice tehničke kulture

 

RADIOAMATERSKI BALON S  REPETITOROM

U povodu Dana grada Bjelovara i 75. godišnjice Hrvatske zajednice tehničke kulture, u nedjelju 26. rujna 2021. u 12 sati kraj paviljona u parku u centru Bjelovara članovi Radio kluba “Nikola Tesla” Bjelovar lansirat će stratosferski radioamaterski balon s repetitorom. Balon punjen helijem ponijet će na visinu između 20.000 i 30.000 metara repetitor koji će raditi klasičnim CrossBand modom. Radio klub “Nikola Tesla” Bjelovar 9A1GIJ radit će kao upravna postaja. Dovoljno je ostvariti samo jednu vezu s upravnom postajom kako bi se dobile prigodna diploma i QSL karta kao potvrda veze.

Diploma

Projekt provode voditelj Zoran Dedić 9A6NDZ i članovi ekipe Mile Štrk 9A9Y,  Ivan Rukavina 9A5IVA, Željko Bukvić 9A4FB, Dalibor Tomanek 9A6NTD, Ines Tomanek 9A5AEG , Mario Ančić 9A4AM i Slaven Sabolović 9A3BSO.
Cijeli projekt lansiranja balona i rada upravne postaje moći će se pratiti i u LIVE prijenosu na Facebook stranici 9A RADIOAMATERI, a podaci o visini balona na stranici APRS-DIRECT, APRS.FI i drugima.
O cijelom projektu detaljne  informacije možete pronaći na stranici
https://sites.google.com/view/9a1gij-ballon

Pozivamo sve zainteresirane da 26.9. točno u podne prisustvuju lansiranju balona kraj paviljona u parku u centru Bjelovara, a radioamatere da se za vrijeme leta balona  jave upravnoj postaji 9A1GIJ na frekvenciji 145.200 MHz.

Tehnički podaci:
Pozivna oznaka stratosferskog balona : 9A1GIJ
Datum / Date : 26.9.2021.
Vrijeme / Time : 12.00 lokalno vrijeme, 10.00 UTC
Vrsta rada / Mode : FM
Širina kanala / Bandwidth : 12.5 KHz
TX / RX 145.200 MHz (TX CTCSS 173.8)
Snaga / Power : 1W
Visina repetitora / Repeater Height : 20.000 m – 30.000 m
Vrijeme u zraku / Time in Air : 2h

Tekst Seida Obarčanin Bukvić

Igrom u radiogoniometriju

U povodu Dječjeg tjedna u Bjelovaru su 15. listopada 2019. održani tradicionalni Sajam mogućnosti i ZID festival (Festival zabave i druženja) koje organiziraju Grad Bjelovar i Policijska postaja Bjelovar u suradnji s Društvom naša djeca Bjelovar.

I ove su godine na ovoj zanimljivoj manifestaciji sportske, kulturno-umjetničke i udruge tehničke kulture predstavile svoje programe i aktivnosti namijenjene osmišljavanju slobodnog vremena djece i mladih.

Tako je i Radio klub “Nikola Tesla” nastavio projekt “Igrom u radiogoniometriju”, pa su ponovno zainteresirani mladi u bjelovarskom parku mogli sami tražiti “lisicu” (skriveni odašiljač) i upoznati se s ARG-om, jednom od djelatnosti kluba. Promotivnu demonstraciju amaterske radiogoniometrije klub će nastaviti u bjelovarskim osnovnim školama.

Tekst i slike Seida Obarčanin Bukvić