Arhiva kategorije: Projekti

Igrom u radiogoniometriju

U povodu Dječjeg tjedna u Bjelovaru su 15. listopada 2019. održani tradicionalni Sajam mogućnosti i ZID festival (Festival zabave i druženja) koje organiziraju Grad Bjelovar i Policijska postaja Bjelovar u suradnji s Društvom naša djeca Bjelovar.

I ove su godine na ovoj zanimljivoj manifestaciji sportske, kulturno-umjetničke i udruge tehničke kulture predstavile svoje programe i aktivnosti namijenjene osmišljavanju slobodnog vremena djece i mladih.

Tako je i Radio klub “Nikola Tesla” nastavio projekt “Igrom u radiogoniometriju”, pa su ponovno zainteresirani mladi u bjelovarskom parku mogli sami tražiti “lisicu” (skriveni odašiljač) i upoznati se s ARG-om, jednom od djelatnosti kluba. Promotivnu demonstraciju amaterske radiogoniometrije klub će nastaviti u bjelovarskim osnovnim školama.

Tekst i slike Seida Obarčanin Bukvić

Igrom u radiogoniometriju

U nastojanju da približi radio amaterizam mladima, Radio klub “NikolaTesla” pripremio je projekt “Igrom u radiogoniometriju”. Početak provedbe projekta vezao je za obilježavanje Dana Grada Bjelovara, pa su tako u subotu, 28.9.2019.  zainteresirani mladi u bjelovarskom parku mogli sami tražiti “lisicu” (skriveni odašiljač) i upoznati se s ARG-om, jednom od djelatnosti kluba. Promotivnu demonstraciju amaterske radiogoniometrije klub će nastaviti u bjelovarskim osnovnim školama.

Tekst i slike Seida Obarčanin Bukvić

Lansirani radioamaterski baloni LEON 1 i LEON 2

U povodu Dana planeta Zemlje (22. 4.) i Svjetskog dana radioamatera (18.4.) u petak, 20. travnja 2018. u 13 sati s igrališta Osnovne škole Rovišće po treći puta u Hrvatskoj pušteni su radioamaterski baloni punjeni helijem. Balone LEON 1 i LEON 2 lansirali su članovi Radio kluba “Nikola Tesla” Bjelovar u suradnji s Osnovnom školom Rovišće.
Projekt je nastavak uspješnih lansiranja stratosferskih balona PiHRAB-1 i PiHRAB-2. Baloni su nazvani “Leon” prema preminulom članu kluba Leonu Kanzleru, 9A9L, vrhunskom radioamateru koji je aktivno sudjelovao u puštanju oba prošla balona. Projekt je provela ekipa koju čine voditelj projekta Mile Štrk, 9A9Y, i članovi ekipe Dalibor Tomanek, 9A6NTD, Ina Antunović, 9A3INA, Dubravko Rekić, 9A6NRD, Zoran Dedić, 9A6NDZ, Željko Bukvić, 9A4FB, Željko Oršolić, 9A3VW, Hristo Popovski, 9A7KXP, Ivan Mihoković, 9A7LJR, Ivan Rukavina, 9A3IVA, Slaven Sabolović, 9A3BSO, Ines Tomanek, Lana Antunović, Dominik Tomanek, Ivana Stapić, Alan Nikolić Šipek, Elizabeta Mikić, Kristijan Grežina i učitelj informatike Damir Dončević.
Balon LEON 1 postigao je najvišu visinu od 19.519 metara u 14,58 sati pri brzini vjetra od 31 km/h i temperaturi -25°C. Zadnji kontakt bio je u 15,41 sati na visini od 729 metara u blizini Stankovca (Glina). Balon LEON 2 pao je 7 km dalje.
Tokom leta na web stranici www.aprs.fi mogla se pratiti pozicija oba balona – koordinate gdje se nalaze, visina, brzina leta, vanjska temperatura, temperatura unutar kutije, pritisak, vlažnost zraka, jačina UV zračenja, jačina Sunčevog zračenja i brzina vjetra.
Pozivnu oznaku 9A9D stratosferskog balona i 9A9Y niskoletećeg pratili su hrvatski radioamateri i javljali voditelju projekta Mili Štrku kakva je čujnost signala.

Više slika u galeriji  http://www.rk-nikolatesla.hr/?page_id=3694
Tekst i slike Seida Obarčanin Bukvić