BALONI LEON 1 I LEON 2

U povodu Dana planeta Zemlje (22. travnja) i Svjetskog dana radioamatera (18. travnja), u petak. 20.travnja 2018. u 13 sati s igrališta Osnovne škole Rovišće po treći puta u Hrvatskoj bit će pušteni stratosferski radioamaterski baloni punjeni helijem. Balone LEON 1 i LEON 2 lansirat će članovi Radio kluba “Nikola Tesla” Bjelovar u suradnji s Osnovnom školom Rovišće.
Projekt je nastavak uspješnih lansiranja stratosferskih balona PiHRAB-1 i PiHRAB-2. Baloni su nazvani “Leon” prema preminulom članu kluba Leonu Kanzleru, 9A9L, vrhunskom radioamateru koji je aktivno sudjelovao u puštanju oba prošla balona.
Projekt provodi ekipa koju čine voditelj projekta Mile Štrk, 9A9Y, i desetak radioamatera, te učenici Osnovne škole Rovišće i njihov učitelj informatike Neven Dončević.
Lansiranjem balona LEON 1 i LEON 2 nastavnici i učenici Osnovne škole Rovišće uključuju se i u program obilježavanja Dana Općine Rovišće.
Pozivna oznaka stratosferskog balona je 9A9D, a niskoletećeg 9A9Y. Tokom leta balona bit će omogućen Wi-Fi video prijenos. Na web stranici www.aprs.fi moći će se pratiti pozicija oba balona – koordinate gdje se nalaze, visina, brzina leta, temperatura unutar kutije, vanjska temperatura, pritisak, vlažnost zraka, jačina UV zračenja, jačina Sunčevog zračenja i brzina vjetra.
Radio amateri iz cijelog svijeta moći će na frekvenciji 7.023 MHz primati telegrafijom pozdravne poruke.
Pozivamo radioamatere iz Hrvatske i okolnih zemalja da toga dan slušaju na frekvencijama 145.200 MHz, 432.500 MHz i 434.500 MHz, te da izvješća o čujnosti signala dostave na e-mail voditelja projekta mile.strk@bj.t-com.hr. Svako izvješće bit će potvrđeno posebnom QSL kartom Radio kluba “Nikola Tesla” Bjelovar.
U petak, 20.travnja u 13 sati u Rovišću svi zainteresirani dobro su došli na lansiranje balona LEON 1 I LEON 2.
Nastavi čitati BALONI LEON 1 I LEON 2