60. OBLJETNICA RK “NIKOLA TESLA”

GRB RKNT 60 GODINA

Otvorenjem izložbe i predavanjem “Radioamaterski sateliti” sinoć, 26.9.2016., počelo je obilježavanje 60. obljetnice rada Radio kluba “Nikola Tesla”.
KV LINEAR, SAMOGRADNJA IVAN ČOKLOPodsjetimo da su daleke 1956. godine u prvom Upravnom odboru Kluba bili predsjednik Bogumil Klarin, potpredsjednik Josip Krznarić, tajnik Đuro Halapa, blagajnik Ivan Čoklo i članovi Josip Vusić, Panto Stefanović, Ivan Filipović i Sovata (ime nepoznato). Radio klubu je dodijeljen pozivni znak YU2GIJ, a osobni su znakovi bili YU2SD Drago Tresić, YU2SC Karlo Rotim, YU2TR Zvonko Rotim, YU2TS Josip Krznarić, YU2XQ Đuro Halapa, dok je Marica Klarić radila iz RK “Gimnazija” pod znakom YU2CTU. Pioniri radioamaterizma u Bjelovaru bili su i Tomislavu Lui, Stjepan Jelić, Josip Vusić, Slavko Petek, Drago Pavičić, Berislav Liščić, Oskar Babić, Katica Peter, Josip Seljanac i Zovko Frank. Posebno mjesto među njima pripada prof. Tomislavu Luiju, koji je bio inicijator osnivanja klubova sa svojim kolegama, koji su sami napravili radio stanicu od trofejnog materijala, kako bi mogli uspostaviti prve radioamaterske veze iz Bjelovara. Sredinom šezdesetih godina osnivaju se u osnovnim školama klubovi mladih tehničara. Najaktivnije radio sekcije KMT bile su YU2CCL u III. osnovnoj školi pod vodstvom prof. Branka Vidovića i YU2CCT u I. osnovnoj školi pod vodstvom prof. Josipa Seljanca. Iz tih je sekcija poniklo niz radio operatora, koji su i poslije prelaska u srednje škole, nastavili radioamaterske aktivnosti u klupskoj primopredajnoj sekciji YU2GIJ.
IZLOŽBU JE OTVORIO GRADONAČELNIK ANTUN KORUŠECDio šezdesetogodišnje povijesti Kluba može se vidjeti na izložbi, koju je sinoć otvorio gradonačelnik grada Bjelovara Antun Korušec. To su radio uređaji, od onih starih iz vremena osnutka kluba, preko samogradnje amatera, pa sve do najmodernijih, zatim QSL karte sa svih strana svijeta, te oprema za ARG natjecanja i mnogobrojni pehari osvojeni na radioamaterskim natjecanjima.
ŽELJKO ULIPU drugom dijelu svečanosti mr. Željko Ulip 9A2EY održao je  vrlo zanimljivo predavanje “Radioamaterski sateliti” .
Za one koji bi željeli zaviriti u dio povijesti RK “Nikola Tesla”, obavijest da izložbu, uz video projekciju, mogu razgledati od utorka do petka od 10-12  i od 17-19 sati, te u subotu od 10-12 sati u prostorijama Kluba Trg E. Kvaternika 7/2.

Autorica teksta i slika Seida Obarčanin Bukvić
Više slika u galeriji
http://www.rk-nikolatesla.hr/?page_id=2380