10. SRPNJA TESLIN ROĐENDAN

Laboratorij Colorado Springs 1899 (2)               TESLA (1)

Desetoga srpnja godine 1856. u Smiljanu u Lici rodio se NikolaTesla, genijalni vizionarski um, jedan od najvećih i najglasovitijih istraživača i izumitelja na polju elektrotehnike, koje je uopće imalo čovječanstvo. U Budimpešti je 1882. otkrio načelo okretnog magnetskog polja i tim svojim genijalnim otkrićem omogućio izradu prvih elektromotora izmjenične struje, a time i njenu primjenu u najširem opsegu.

U želji da svoje otkriće primijeni u praksi, zapošljava se u centrali Edisonove tvrtke u Parizu, gdje stječe velik ugled, pa ga čak uspoređuju sa slavnim Edisonom. U srpnju 1884. zapošljava se u Edisonovu laboratoriju u New Yorku i ubrzo postaje jedan od njegovih najcjenjenijih suradnika.

Za razliku od sustava istosmjerne struje koji je primjenjivao Edison, Tesla je želio primijeniti svoj sustav izmjenične struje, pa u proljeće 1887. osniva svoj laboratorij i počinje samostalni rad. Ubrzo slijede prijave patenata kojima zaštićuje svoj sustav proizvodnje, prijenosa i uporabe izmjenične struje, koji se koristi još i danas. Tesline patente otkupljuje poznati američki tvorničar i izumitelj George Westinghouse, koji s projektom, rađenim na temelju Teslinih pronalazaka, pobjeđuje na natječaju za izgradnju hidrocentrale na slapovima Nijagare, najsuvremenije i najveće hidrocentrale toga doba. Ta prva suvremena hidrocentrala u povijesti, označila je konačnu pobjedu Teslina sustava izmjenične struje. Tesla je 1889. konstruirao prve generatore struja visokih frekvencija, dobivajući uz to i vrlo visoke napone. Na tom području elektrotehnike, do tada posve nepoznatom i neistraženom, doći će do genijalnih otkrića, koja su danas temelj mnogih grana elektrotehnike, primjerice elektromedicine, radio – tehnike i radarske tehnike.

Na žalost, mnoga Teslina otkrića pripisivana su drugim izumiteljima. Tako je istraživanje rendgenskih zraka počelo onoga dana kada je Tesla fotografirao Marka Twaina ispod Geisslerove cijevi. Nije dobio Twaineovu fotografiju, nego odličan prikaz vijka za podešavanje leće na fotografskom aparatu. Bila je to prva ikad napravljena snimka rendgenskim zrakama, no Röntgen je prvi objavio otkriće x-zraka u prosincu 1895. Te je godine požar uništio Teslin laboratorij sa svim strojevima, uređajima, bilješkama i tehničkom dokumentacijom o njegovu dotadašnjem radu, što ga je vratilo gotovo na početak, a razvoj pojedinih njegovih izuma zaustavilo ili čak potpuno onemogućilo.

Ipak, Tesla je uspio prebroditi i ovu tragediju. Izgradio je novi laboratorij u Coloradu i u njemu eksperimentirao sa svojim najjačim transformatorima, od kojih su neki razvijali napone i više od 12 milijuna volti. Na Long Islandu, nedaleko od New Yorka, izgradio je za to doba doista divovsku radio stanicu, koja je trebala omogućiti uspostavljanje veze sa cijelim svijetom. No, Teslin krajnji cilj bio je mnogo grandiozniji: želio je ostvariti bežični prijenos energije. To je i jedina njegova zamisao koju nije uspio ostvariti u praksi. Uslijed nedostatka novca bio je 1906. prisiljen obustaviti radove na tom projektu, što je značilo i kraj njegovih praktičnih istraživanja. Ipak, sve do smrti 7. siječnja 1943. Teslin neumorni um i dalje nudi ideje i konkretne prijedloge za naprave koje će pomoći čovjeku i svijet u kojem živimo učiniti naprednijim i humanijim. 

Laboratorij Colorado Springs, 1899 (3)        TESLA TEHNIČKI MUZEJ ZAGREB