NOVI PRAVILNIK O AMATERSKIM RADIJSKIM KOMUNIKACIJAMA

U časopisu “Radio HRS” br.1/2014. objavljen je članak o primjeni Pravilnika o  radijskim komunikacijama. Zbog važnosti materije, a i zbog toga što je samo manji broj naših članova pretplaćen na “Radio HRS”, članak prenosimo u cijelosti.

Posebno upozoravamo na zabranu i kažnjivost rada bez izdane dozvole za upotrebu frekvencijskog spektra u amaterskoj službi. Obrazac zahtjeva za izdavanje dozvole možete dobiti u Klubu ponedjeljkom od 18-20 sati ili ga možete skinuti s internetske stranice HAKOM-a.

PRIMJENA PRAVILNIKA O AMATERSKIM RADIJSKIM KOMUNIKACIJAMA (NN 45/12)

Odredbe ovoga Pravilnika su skoro u potpunosti nastale kao zajednički stav stručnjaka Hrvatske agencije za poštu i telekomunikacije (HAKOM) i delegacije HRS-a u sastavu 9A4M, 9A5K i 9A5W. Pri tome su se morale poštivati preporuke ITU i posebno CEPT-a (Europska konferencija za poštu i telekomunikacije).
Naime, CEPT usklađuje primjenu ITU preporuka za radioamatersku službu na razini europskih država, ali i koordinira aktivnosti s drugim regionalnim   organizacijama  iz  područja   telekomunikacija,  kako  bi
primjena na radioamatersku službu bila što više usklađena na svjetskoj razini. Stav je HAKOM-a da odredbe našega Pravilnika ne smiju odstupati od preporuka CEPT-a i njegovih tijela, što je naša delegacija u potpunosti prihvatila.
Kod tumačenja odredbi Pravilnika važno je napomenuti da isti sadržava opće pravilo svih zakonskih i podzakonskih akata : „Što nije napisano to je dozvoljeno“. Ovo pravilo je naročito važno kod traženja „Radioamaterske dozvole“.
U zadnje vrijeme među radioamaterima se razvila diskusija glede primjene Pravilnika, većim dijelom iz razloga što dio diskutanata nije detaljno proučio odredbe Pravilnika, ali također značajno i iz razloga što su po položenom ispitu davani skoro automatski prijedlozi pozivnih oznaka radioamaterima koji su položili ispit. Nažalost, ne mali broj njih je shvatio da ga onda može i koristiti. A to je sukladno odredbama Pravilnika ne samo zabranjeno nego i kažnjivo. Da bi se to u budućnosti spriječilo HRS će promijeniti sadržaj obrasca „PRIJEDLOG RADIOAMATERSKE OZNAKE“ na način da će se jasno navesti činjenica da je to samo PRIJEDLOG pozivne oznake i da se s tim dokumentom istu NE SMIJE upotrijebljavati, te će ograničiti rok valjanosti tog prijedloga.
Postupak dobivanja radioamaterske dozvole ima detaljne upute na stranicama HAKOM-a, a ovdje je bitno istaći da se dozvola izdaje na „ime“ a ne na „radijsku postaju“.
Nigdje ne piše odredba da li se s jednom radioamaterskom postajom može dobiti više dozvola, dakle može, ali pri tome treba voditi računa tko odgovara da se ta radioamaterska postaja na istoj lokaciji dala na uporabu drugome. Suodogovorni su onaj koji je upotrebljava te osoba upisana kao „odgovorna osoba“ vlasnika radijske postaje.
Kod popunjavanja obrasca „Zahtjev za izdavanje dozvole za uporabu radiofrekvencijskog spektra u amaterskoj službi“ naročito treba paziti na podatke :
1.  Adresa – tu se daje adresa stanovanja
2. Ime i prezime odgovornog operatora – tu se u slučaju osobne pozivne oznake upisuju vlastiti podaci
3. Radioamaterski razred i pozivna oznaka – tu se upisuje radioamateski razred koje ima radioamater 2
4. Lokacija postavljanja i rada – tu se upisuju podaci (adresa) gdje se upotrijebljava radioamaterska postaja, primjerice ako je to postaja u klubskim prostorijama onda je to lokacija kluba.
Ovo su podaci upisuju u „Radioamatersku dozvolu“ (pored OIB-a)!
U podatke pod „Radijska postaja“ treba upisati podatke uređaja koji će se koristiti, jer to je nešto što HAKOM kontrolira kada dolazi u inspekciju, a što je u pravilu posljedica prijave da se stvaraju smetnje u susjedstvu.
Ako je izračena snaga odašiljača manja od 100W zahtjevu za dobivanje dozvole ne treba priožiti proračun očekivanog elektromagnetskog polja kod najbližeg objekta, a ako je snaga veća treba priložiti proračun i dokumentaciju koja je propisana u naputku HAKOM-a. Naputak se nalazi na internetskim stranicama HAKOM-a.
Na naše traženje više se ne upisuju uređaji u „Radioamatersku dozvolu“, jedino se podaci upisuju u obrazac zahtjeva. Ako korisnik dozvole u međuvremenu promijeni uređaj, sukladno odredbi članka 12. stavak 17. Pravilnika, samo je dužan o tome informirati HAKOM u tijeku trajanja roka valjanosti izdane dozvole. Time smo izbjegli postavljanje zahtjeva za novu dozvolu u roku valjanosti postojeće i stvaranja novog troška.
Također na naše traženje, oblik dozvole je usklađen sa CEPT dozvolom, čime se dobilo da s tim dokumentom možemo vlastitu radijsku postaju bez problema nositi sa sobom kroz države članice EU, a također možemo s tom dozvolom raditi iz svih država članica CEPT-a te iz država koje s CEPT-om imaju potpisan sporazum o međusobnoj kompatibinosti takvih dokumenata.
Da je oblik dozvole, kako je u nekim diskusijama spominjano, drukčiji, svaki bi radioamater pri namjeri da radi izvan RH trebao posebno vaditi „CEPT dozvolu“, čime bi se samo izlagao nepotrebnom utrošku
vremena i novca.
Važno je napomenuti da se za radioamatersku dozvolu plaća samo 100 HRK na pet godina (to je prihod Državnog proračuna, a ne HAKOM-a), te smo sukladno odredbama drugog Pravilnika oslobođeni godišnjeg plaćanja „zrakarine“ tj. uporabe frekvencijskog spektra, što sve druge službe plaćaju.
Uspoređujući kako je regulirana radioamaterska služba u drugim državama, treba istaknuti da su odredbama našeg Pravilnika radioamateri „A“ razreda dobili prava najviše razine, a za radioamatere „P“ razreda Pravilnik je, sukladno članku 14. stavak 4. , vrlo fleksibilan. Tim člankom ih se potiče na rad na klupskoj radijskoj postaji i na frekvencijama koje su dozvoljene samo radioamaterima „A“ kategorije.
Dakle, ta je odredba poticajna za njih, potiče ih da unaprijede svoja znanja i pristupe polaganju ispita za radioamatera „A“ razreda.
Kao zaključak ističemo činjenicu da je, zahvaljujući maksimalnoj susretljivosti HAKOM-a, ovim Pravilnikom HRS, u odnosu na druge članice IARU, dobio najveća moguća prava, a njegovo članstvo najveće moguće olakšice kako bi na legalan način upotrebljavali frekvencijski spektar dodijeljen radioamaterskoj službi.
Naši radioamateri bi ovo trebali imati stalno na umu kada koriste frekvencijski spektar namijenjen radioamaterskoj službi.
Na kraju ponovo ističemo da hrvatski radioamateri moraju poštovati odredbe Pravilnika te posebno ističemo da ostvarivanje radioamaterske komunikacije (veze) nije dozvoljeno ako radioamater nema „Radioamatersku dozvolu“ .
HAKOM ima tehnička rješenja praćenja rada radioamatera i usklađivanja pozivnih oznaka koje se pojavljuju u eteru sa svojom bazom podataka, i na raspolaganju su mu i zakonske kaznene odredbe.