BJELOVARČANI NA ALPE ADRIA CONTESTU

U nedjelju, 3. kolovoza održan je “ALPE ADRIA CONTEST” na 144 Mhz, jedno od najstarijih radioamaterskih natjecanja na visokim frekvencijama. Davne 1971. godine, u tada blokovski podijeljenoj Europi, radioamaterski savezi Austrije, Italije, Slovenije i Hrvatske organizirali su prvi “ALPE ADRIA UKV CONTEST” kao oblik regionalne i međunarodne suradnje i, barem na radio valovima, ponudili viziju jedne drugačije Europe. Natjecanje je ubrzo steklo popularnost među radioamaterima, a s ponosom možemo istaknuti da su bjelovarski amateri iz RK “Nikola Tesla” Vladimir Božak, Zvonimir Čamilović, Mladen Matunci, Desimir Margetić i Željko Bukvić već te 1971. sudjelovali u natjecanju, radeći s uređajem “Contest 25” i “Yagi” antenom iz tadašnjih prostorija u Društvenom domu u Mažuranićevoj ulici.
Natjecanje naizmjenično organiziraju radioamaterski savezi navedenih država, a ovo 43. po redu organizirala je Slovenija (Hrvatska će biti organizator 2016. godine).
Ekipa RK “Nikola Tesla”, u sastavu Branko Kosar, Željko Oršolić, Branko Vidović i Željko Bukvić, iako uz manje tehničke probleme, uspostavila je 70 veza sa stanicama iz Austrije, Češke, Slovačke, Mađarske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske, što je zadovoljavajući rezultat, i tako nastavila kontinuitet sudjelovanja u “ALPE ADRIA CONTESTU”.

IMG_2821      IMG_2815