ODRŽANA REDOVITA GODIŠNJA SKUPŠTINA

U subotu, 1. veljače 2020. održana je redovita godišnja skupština Radio kluba “Nikola Tesla”, na kojoj su prihvaćena izvješća o radu i financijskom poslovanju Kluba u 2019. godini, te doneseni program rada i financijski plan za 2020. godinu. Za dopredsjednika kluba izabran je Ivan Rukavina 9A5IVA, a za tajnika Mario Mlečka 9A5BWT.
2019. godinu obilježili su uspješno organizirana dva ARG kampa za mlade, tradicionalni Bilogorski ARG festival, dva tečaja i položeni ispiti 20 novih operatora, te 19 zlata i 6 srebra koje su na ARG natjecanjima osvojili Stipe Predanić, Hana Sokolović, Alida Sokolović, Ines Tomanek i Željka Krupka. Stipe Predanić je dvostruki državni prvak, Željka Krupka državna prvakinja na 144 MHz, a Alida Sokolović na 3,5 MHz. Ines Tomanek je državna prvakinja na 144 MHz i druga na 3,5 MHz, a Hana Sokolović prvakinja na 3,5 MHz i druga na 144 MHz. Balkanske prvakinje su Alida Sokolović u sprintu i Hana Sokolović na 3,5 MHz.

U 2019. godini Klub je ponovno bio izvršni organizator dvaju ARG kampova za mlade, koji su pobudili najveći interes do sada. U oba kampa sudjelovalo je ukupno 42  mladih iz radio klubova “Nikola Tesla” Bjelovar, “Jan Hus” Daruvar, Đakovo, Ludbreg, Međimurje, Mursko Središće i Ozalj, te iz radio klubova iz Beograda, Arilja i Užica. Voditelj oba kampa bio je Željko Belaj, a s polaznicima su uz njega radili Vladimir Vinko, Stipe Predanić, Jelena Tuksar, Hana Sokolović i Nevenko Dolovski.
RK “Nikola Tesla” bio je domaćin tradicionalnog Bilogorskog ARG festivala. Na šumovitim terenima Kukavice u općini Veliki Grđevac i Jasenove u općini Nova Rača  55 natjecatelja odmjerilo je snage u radioamaterskoj goniometriji na 3,5 i 144 MHz, te u sprint ARG natjecanju na 3,5 MHz. Natjecanje je okupilo rekordan broj natjecatelja iz 10 klubova iz Hrvatske, Mađarske i Slovenije: “Nikola Tesla“ Bjelovar, Hungary team, Kaštilac, Ludbreg, “Međimurje” Mursko Središće, Novi Bokanjac, Ormož, Ozalj, “Tehničar” Zagreb i Zagreb.
U nastojanju da se radioamaterizam približi mladima, na natječaju Grada Bjelovara prihvaćen je projekt kluba “Igrom u radiogoniometriju”. Početak provedbe projekta bio je vezan za obilježavanje Dana Grada Bjelovara, pa su tako 28.9.2019. zainteresirani mladi u bjelovarskom parku mogli sami tražiti “lisicu” i upoznati se s ARG-om. Projekt je trebao biti nastavljen u bjelovarskim osnovnim školama, ali ga zbog poznatih okolnosti – štrajka u školama – nije bilo moguće provesti kako je planirano u jesenskom polugodištu.
Tijekom 2019. organizirana su dva tečaja za radiooperatore. 23. veljače 13 kandidata položilo je ispit za P rared, a 3  za A razred. Krajem godine potpisan je sporazum o partnerstvu s Društvom tjelesnih invalida Grada Bjelovara, te je odmah organiziran tečaj, nakon kojega  su 4 kandidata položila ispit za P razred. Tako je klub u godinu dana dobio 20 novih operatora.
U okviru ZTK Grada Bjelovara klub je sudjelovao u obilježavanju Dana Grada Bjelovara i predstavljanju Dana tehničkih mogućnosti.
Najstariji klupski repetitor za 144 MHz popravljen je u proljeće 2019., a kako se nisu mogle otkloniti smetnje na silosu, preseljen je na klupsku lokaciju kod Vatrogasnog centra u Ul. O. Kučere 1. Na Planinarskom domu Kamenitovac radi repetitor za 432 MHz, a  prošle je jeseni nakon višemjesečnih priprema i nakon što je HAKOM izdao dozvolu, proradio DMR repetitor 9A0DBJ lociran u Novoseljanima.
Članovi kluba sudjelovali su u nekoliko UKV natjecanja, te u uređenju lokacije u Ul. O. Kučere. Tijekom ljeta potpuno je obnovljen PPS na DX lokaciji. Također je konstruirana i ugođena nova 10-elementna OBLONG antena za 144 MHz. Podignuta je popravljena Delta Loop antena 10-52 MHz koja se pokazala izvrsnom u World Wide SSB contestu. Posebno veseli činjenica da je u tom najvećem svjetskom contestu u ekipi RK “Nikola Tesla” bilo nekoliko operatora koji su tijekom prošle godine položili operatorski ispit, a ekipa je u kategoriji stanica male snage “multi op” zabilježila solidan rezultat – prvi u Hrvatskoj, 41. u Europi i 76. na svijetu.
Dosta je  učinjeno i u popravljanju i nabavi opreme. Uz već spomenute antene za KV i UKV, popravljen je KV  linear FL2100Z 1200 W za kojega su nabavljene i nove rezervne izlazne cijevi 572B. Kupljeni su i manji tranzistorski 400 W KV linear RM KL405V,  automatski tuner MFJ 929B, EZwire antena 160-10m, te krajem godine i tri najnovija AnyTone 878 DMR uređaja.