11. ARG KAMP ZA MLADE

Poslije dvogodišnje pauze zbog korone, RK “Nikola Tesla” Bjelovar u suradnji s Hrvatskim radioamaterskim savezom organizirao je Proljetni ARG kamp za mlade u Bjelovaru. Ovaj, 11. po redu kamp održan je od 18. do 20. ožujka 2022. godine  u Maglenči. Voditelj kampa bio je međunarodni ARG sudac Stipe Predanić 9A5SP s asistentima Željkom Belajem 9A2QU, Vladimirom Vinkom 9A6JAW i Ivanom Živčićem 9A2ZI. U ovom 11. po redu bjelovarskom kampu okupio se rekordni broj polaznika – njih 30 iz Čakovca, Ludbrega, Ozlja, Zadra i Zagreba, koji su se željeli  upoznati s amaterskom radiogoniometrijom ili već imaju iskustva, ali su željeli proširiti svoja znanja. Pridružio im se i Vitalij Kushnir, mladi radioamater izbjeglica iz Ukrajine.

Polaznici koji su bili sudionici prošlih kampova, prvog su  dana stazu foxoringa pretrčali sami. Ostali su, podijeljeni u četiri skupine, naučili koristiti kartu i prošli orijentacijsku stazu s instruktorima. Pritom su se upoznali sa zemljišnim detaljima prikazanim na karti (različite kategorije staza i vegetacije, uvale, vrtače, nasipi, suhi jarci, vodeni tokovi i močvare, čeke i hranilice, odroni, lisičje jame, izohipse – slojnice i njihov razmak na karti, ovisno o usponu).

Također je održan  ARG trening na 3,5 MHz. Iskusniji natjecatelji stazu su obišli samostalno, dok su ostali bili u pratnji instruktora. Metoda individualne poduke (jedan instruktor + četiri natjecatelja) ponovno se pokazala uspješnom, jer su natjecatelji na terenu s instruktorom rješavali probleme na koje su nailazili.

Drugoga dana staza ARG treninga na 3,5 MHz bila je u dužini i kvaliteti postavljena poput natjecateljske staze, a svi su je polaznici kampa obišli samostalno kako bi provjerili stečeno znanje.

Tekst i slike Seida Obarčanin Bukvić

Više slika u galeriji  http://www.rk-nikolatesla.hr/?page_id=5577