Arhiva kategorije: ARG kamp za mlade

ZAVRŠEN 12. ARG KAMP ZA MLADE KUKAVICA 2022.

U Sportsko-rekreacijskom centru “Kukavica”  u općini Veliki Grđevac održan je od 16. do 18. rujna 2022. godine ARG kamp za mlade, koji su po 12. put organizirali Hrvatski radioamaterski savez i izvršni organizator RK “Nikola Tesla” Bjelovar.

Ovaj je kamp okupio 11 mladih iz radioklubova Međimurje, “Jan Hus“ Daruvar, “Kaštilac“ Kaštel Gomilica i “Tehničar“ Zagreb. Voditelj kampa bio je Stipe Predanić 9A5SP s asistentom Željkom Belajem 9A2QU, obojica iskusni natjecatelji i međunarodni ARG suci.
Prvoga dana vremenski su uvjeti bili jako loši, Neprestano je padala kiša, pa je program kampa prilagođen tome. Polaznici su pod nadstrešnicom i u učionici vježbali određivanje frekvencije, primanje signala i prepoznavanje koji odašiljač odašilje.  Također su dopunili svoje znanje o načinu korištenja orijentacijske karte i orijentaciji u prirodi pomoću nje. Na kraju su, iako je padala kiša, prošli kratku stazu ARG treninga na 3,5 MHz.
Drugoga dana vrijeme se poboljšalo, pa je staza ARG treninga na 3,5 MHz bila postavljena u dužini i kvaliteti poput natjecateljske staze. Svi su je polaznici kampa obišli samostalno kako bi provjerili stečeno znanje.
Predsjednik HRS-a Rolando Milin 9A3MR i predsjednik RK “Nikola Tesla“ Željko Bukvić 9A4FB podijelili su polaznicima zahvalnice za sudjelovanje u kampu u Lovrakovom centru u Velikom Grđevcu ispred vlaka u kojem je sniman kultni dječji film “Vlak u snijegu“. Bio je to ujedno lijep izlet u svijet junaka književnika Mate Lovraka.

Tekst i slike Seida Obarčanin Bukvić

ARG KAMP ZA MLADE U KUKAVICI

 

Hrvatski radioamaterski savez, u suradnji s izvršnim organizatorom RK “Nikola Tesla” Bjelova,r organizira Jesenski ARG kamp za mlade. Ovaj, 12. po redu kamp bit će održan od 16. do 19. rujna 2022. godine u SRC Kukavica u općini Veliki Grđevac. Program je namijenjen mladima koji već imaju radioamaterskog iskustva i žele proširiti svoja znanja. Voditelj kampa bit će Stipe Predanić 9A5SP sa suradnicima, svi s dugogodišnjim iskustvom u radu s djecom, iskusni radiogoniometristi i članovi HRS-a.
Rok za prijave je 12. rujna 2022. do 24 sata. Lista sudionika formirat će se prema redoslijedu prijava. Za sudionike su predviđena tri obroka dnevno. Kako bi djeci boravak bio što ugodniji, organizirat će se i aktivnosti za opuštanje.
Iznos kotizacije: 150,00 kuna
Svi zainteresirani mogu se prijaviti prijavnicom koja je objavljena na http://www.hamradio.hr   

KAKO DO NAS?
Mjesto okupljanja je u Sportsko rekreacijskom centru Kukavica – GPS koordinate: 45.7810325,17.0285977. Nakon ulaska u mjesto Mala Pisanica, pratite znakove za SRC Kukavica.
Ako ne uspijete doći na mjesto okupljanja  kontakt osoba je Željko Bukvić (00385 98 9022 698).
Veselimo se Vašem dolasku!
Nastavi čitati ARG KAMP ZA MLADE U KUKAVICI

11. ARG KAMP ZA MLADE

Poslije dvogodišnje pauze zbog korone, RK “Nikola Tesla” Bjelovar u suradnji s Hrvatskim radioamaterskim savezom organizirao je Proljetni ARG kamp za mlade u Bjelovaru. Ovaj, 11. po redu kamp održan je od 18. do 20. ožujka 2022. godine  u Maglenči. Voditelj kampa bio je međunarodni ARG sudac Stipe Predanić 9A5SP s asistentima Željkom Belajem 9A2QU, Vladimirom Vinkom 9A6JAW i Ivanom Živčićem 9A2ZI. U ovom 11. po redu bjelovarskom kampu okupio se rekordni broj polaznika – njih 30 iz Čakovca, Ludbrega, Ozlja, Zadra i Zagreba, koji su se željeli  upoznati s amaterskom radiogoniometrijom ili već imaju iskustva, ali su željeli proširiti svoja znanja. Pridružio im se i Vitalij Kushnir, mladi radioamater izbjeglica iz Ukrajine.

Polaznici koji su bili sudionici prošlih kampova, prvog su  dana stazu foxoringa pretrčali sami. Ostali su, podijeljeni u četiri skupine, naučili koristiti kartu i prošli orijentacijsku stazu s instruktorima. Pritom su se upoznali sa zemljišnim detaljima prikazanim na karti (različite kategorije staza i vegetacije, uvale, vrtače, nasipi, suhi jarci, vodeni tokovi i močvare, čeke i hranilice, odroni, lisičje jame, izohipse – slojnice i njihov razmak na karti, ovisno o usponu).

Također je održan  ARG trening na 3,5 MHz. Iskusniji natjecatelji stazu su obišli samostalno, dok su ostali bili u pratnji instruktora. Metoda individualne poduke (jedan instruktor + četiri natjecatelja) ponovno se pokazala uspješnom, jer su natjecatelji na terenu s instruktorom rješavali probleme na koje su nailazili.

Drugoga dana staza ARG treninga na 3,5 MHz bila je u dužini i kvaliteti postavljena poput natjecateljske staze, a svi su je polaznici kampa obišli samostalno kako bi provjerili stečeno znanje.

Tekst i slike Seida Obarčanin Bukvić

Više slika u galeriji  http://www.rk-nikolatesla.hr/?page_id=5577  

 

11. ARG KAMP ZA MLADE

Hrvatski radioamaterski savez u suradnji s izvršnim organizatorom RK “Nikola Tesla” Bjelovar organizira Proljetni ARG kamp za mlade. Ovaj, 11. po redu kamp bit će održan od 18. do 20. ožujka 2022. godine  u Maglenči (Planinarski dom Kamenitovac).
Program je namijenjen mladima koji žele upoznati osnove amaterske radiogoniometrije ili proširiti svoja znanja. Voditelj kampa bit će Stipe Predanić 9A5SP sa suradnicima, svi s dugogodišnjim iskustvom u radu s djecom, iskusni radiogoniometristi i članovi HRS-a.
Rok za prijave je 14. ožujka 2022. do 24 sata. Lista sudionika formirat će se prema redoslijedu prijava.
Iznos kotizacije: 150,00 kuna
Kamp će se provoditi prema epidemiološkim mjerama važećim u vrijeme održavanja.
Svi zainteresirani mogu se prijaviti prijavnicom koja je objavljena na www.hamradio.hr.
Nastavi čitati 11. ARG KAMP ZA MLADE

Održan 10. ARG kamp za mlade

U Sportsko-rekreacijskom centru “Kukavica”  u općini Veliki Grđevac održan je od 20. do 22. rujna 2019.  ARG kamp za mlade, koji su po 10. put organizirali Hrvatski radioamaterski savez i izvršni organizator RK “Nikola Tesla” Bjelovar. Ovaj je kamp okupio 18 mladih iz Bjelovara, Čakovca, Đakova, Ozlja, Beograda, Arilja i Užica, koji se žele upoznati s amaterskom radiogoniometrijom, te one koji već imaju iskustva, ali žele proširiti svoja znanja.

Svi polaznici kampa pristupili su Cooper testu, nakon kojeg im je na temelju postignutih rezultata kreiran individualni kondicijski trening za naredno razdoblje. U orijentacijskoj vježbi 8 polaznika koji su bili sudionici prošlih kampova, stazu su pretrčali sami, dok su ostali, podijeljeni u  tri skupine,  prolazili orijentacijsku stazu s instruktorima.

Pritom su se upoznali sa zemljišnim detaljima prikazanim na karti (različite kategorije staza i vegetacije, uvale, vrtače, nasipi, suhi jarci, vodeni tokovi i močvare, čeke i hranilice, odroni, lisičje jame, izohipse – slojnice i njihov razmak na karti, ovisno o usponu). Na cilju su evidentirani rezultati iz Sport-Ident čipova i svaki sudionik utrke dobio je svoj ispis za kasniju analizu.

Također su održani  ARG trenizi na 144 MHz i 3,5 MHz. Na 144 MHz osam iskusnijih natjecatelja stazu su obišli samostalno, dok su ostali bili u pratnji instruktora. Metoda individualne poduke (jedan instruktor + tri natjecatelja) pokazala se uspješnom, jer su natjecatelji bili koncentrirani na natjecanje i istovremeno su s instruktorom rješavali probleme na koje su nailazili. Sedmoro natjecatelja započelo je utrku na 3,5 MHz u pratnji instruktora, a ostali su se natjecali samostalno. Na kraju utrka svaki je sudionik dobio ispisane rezultate, koje su kasnije analizirali s instruktorima.

Kao teoretski dio obuke polaznicima je prikazan film „Radio Orienteering or A Chess Match on the Run“ i film s 22. prvenstva IARU-R1 koje je početkom rujna održano na Rogli (Slovenija). Stipe Stajp Predanić održao  je predavanje s posebnim osvrtom na praktično goniometriranje na 3,5 MHz.
Voditelj kampa ponovno je bio iskusni natjecatelj i međunarodni sudac u amaterskoj radio-goniometriji Željko Belaj 9A2QU sa suradnicima Vladimirom Vinkom i  Stipom Stajpom Predanićem.

Više slika u galeriji http://www.rk-nikolatesla.hr/?page_id=4921
Detaljni izvještaj s rezultatima preuzmite ovdje 10. ARG KAMP ZA MLADE 2019_izvještaj

Tekst i slike Seida Obarčanin Bukvić