Otvorena izložba o dr. Branku Součeku, pioniru računalne znanosti i kibernetike u Hrvatskoj

Zajednica tehničke kulture Grada Bjelovara pripremila je u povodu 10. godišnjice smrti izložbu o gotovo zaboravljenom svjetski poznatom Bjelovarčaninu dr. Branku Součeku, pioniru računalne znanosti i kibernetike u Hrvatskoj. Izložba je večeras otvorena u prostorijama Zajednice. O njemu su govorili dopredsjednik Zajednice Željko Bukvić  i na 15-minutnoj snimci Součekov dugogodišnji suradnik dr. Karolj Skala, savjetnik u trajnom statusu u Institutu Ruđer Bošković.

dr. Karolj Skala

Dr. Branko Souček bio je vodeći svjetski stručnjak u dizajnu računarskih sustava za laboratorijsku primjenu. Istraživao je mini i mikro računala, neuralne mreže, sustave u realnom  vremenu, dinamičko, genetičko i kaotično programiranje, prepoznavanje objekata i još mnogo toga.

Prvo računalo u  Hrvatskoj                       1959. godine

1959. godine u Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu  osmislio je i bio voditelj konstruiranja prvog digitalnog računala u Hrvatskoj za amplitudnu analizu nuklearnih i neuralnih podataka.  Bilo je to računalo vrlo napredno za to vrijeme, koje je    pobudilo zanimanje   svjetskih znanstvenika. Računalni sklop bio je u ormaru visine 2 metra, programi su izvođeni brzinom milijun ciklusa u sekundi, logički sklopovi bazirali su se na vakuumskim cijevima. Součekov projekt smatra se početkom računarstva u Hrvatskoj.

Njegove su knjige prevedene na ruski, hrvatski  i japanski jezik u više od 100.000 primjeraka

Dr.  Souček je predavao je na Elektrotehničkom  i Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, a od 1960. i prvi sveučilišni kolegij o digitalnim računalima. Od 1964. do 1966. bio je istraživač u Nacionalnom laboratoriju u Brookhaven National Laboratoryju, New York i kasnije redoviti profesor na Državnom sveučilištu New Yorka  i na Sveučilištu Arizone u Tusconu.

Dr. Souček je objavio  oko 100 radova  i 13 knjiga

U Institutu Ruđer Bošković osnovao je Laboratorij za kibernetiku i Elektronski numerički centar, iz kojega skupina inženjera i programera postaju i ostaju vodeći ljudi u SRCU (Sveučilišnom računskom centru).
Od najranijih dana dr. Součeka je posebno zanimalo funkcioniranje mozga i računarsko simuliranje moždanih aktivnosti. Javno je promovirao nove uzbudljive tehnologije, primjenu i mogućnosti računala šeste generacije. Uspostavio je izravnu vezu između znanosti o mozgu i računarskih znanosti.
Dr. Branko Souček bio je stručni suradnik UN-ovih agencija UNIDO (Organizacija Ujedinjenih naroda za industrijski razvoj) i IAEA (Međunarodna agencija za atomsku energiju), stručni suradnik NASA-e, IBM-a, Siemensa, Scheringa, te američkog instituta BNL i hrvatskog Instituta Ruđer Bošković. Bio je član međunarodne znanstvene organizacije American Association for the Advancement of Science, najbrojnije znanstvene organizacije na svijetu.

Tekst i slike s izložbe Seida Obarčanin Bukvić