Održan 10. ARG kamp za mlade

U Sportsko-rekreacijskom centru “Kukavica”  u općini Veliki Grđevac održan je od 20. do 22. rujna 2019.  ARG kamp za mlade, koji su po 10. put organizirali Hrvatski radioamaterski savez i izvršni organizator RK “Nikola Tesla” Bjelovar. Ovaj je kamp okupio 18 mladih iz Bjelovara, Čakovca, Đakova, Ozlja, Beograda, Arilja i Užica, koji se žele upoznati s amaterskom radiogoniometrijom, te one koji već imaju iskustva, ali žele proširiti svoja znanja.

Svi polaznici kampa pristupili su Cooper testu, nakon kojeg im je na temelju postignutih rezultata kreiran individualni kondicijski trening za naredno razdoblje. U orijentacijskoj vježbi 8 polaznika koji su bili sudionici prošlih kampova, stazu su pretrčali sami, dok su ostali, podijeljeni u  tri skupine,  prolazili orijentacijsku stazu s instruktorima.

Pritom su se upoznali sa zemljišnim detaljima prikazanim na karti (različite kategorije staza i vegetacije, uvale, vrtače, nasipi, suhi jarci, vodeni tokovi i močvare, čeke i hranilice, odroni, lisičje jame, izohipse – slojnice i njihov razmak na karti, ovisno o usponu). Na cilju su evidentirani rezultati iz Sport-Ident čipova i svaki sudionik utrke dobio je svoj ispis za kasniju analizu.

Također su održani  ARG trenizi na 144 MHz i 3,5 MHz. Na 144 MHz osam iskusnijih natjecatelja stazu su obišli samostalno, dok su ostali bili u pratnji instruktora. Metoda individualne poduke (jedan instruktor + tri natjecatelja) pokazala se uspješnom, jer su natjecatelji bili koncentrirani na natjecanje i istovremeno su s instruktorom rješavali probleme na koje su nailazili. Sedmoro natjecatelja započelo je utrku na 3,5 MHz u pratnji instruktora, a ostali su se natjecali samostalno. Na kraju utrka svaki je sudionik dobio ispisane rezultate, koje su kasnije analizirali s instruktorima.

Kao teoretski dio obuke polaznicima je prikazan film „Radio Orienteering or A Chess Match on the Run“ i film s 22. prvenstva IARU-R1 koje je početkom rujna održano na Rogli (Slovenija). Stipe Stajp Predanić održao  je predavanje s posebnim osvrtom na praktično goniometriranje na 3,5 MHz.
Voditelj kampa ponovno je bio iskusni natjecatelj i međunarodni sudac u amaterskoj radio-goniometriji Željko Belaj 9A2QU sa suradnicima Vladimirom Vinkom i  Stipom Stajpom Predanićem.

Više slika u galeriji http://www.rk-nikolatesla.hr/?page_id=4921
Detaljni izvještaj s rezultatima preuzmite ovdje 10. ARG KAMP ZA MLADE 2019_izvještaj

Tekst i slike Seida Obarčanin Bukvić