Arhiva kategorije: Dan grada Bjelovara

LANSIRANA DVA BALONA S METEOROLOŠKOM SONDOM

U povodu Dana Grada Bjelovara i Dana tehnike 29. i 30. rujna 2022. godine članovi Radio kluba “Nikola Tesla“ lansirali su u centru grada dva balona s meteorološkim sondama. Lansiranje su pripremili Zoran Dedić 9A6NDZ, Ivan Rukavina 9A5IVA, Slaven Sabolović 9A3BSO, Velimir Sanjković 9A3AFI i Željko Bukvić 9A4FB. Prvi se balon održao u zraku 4 sata i 18 minuta, a drugi 7 sati i 50 minuta.
U prostorijama Zajednice tehničke kulture grada Bjelovara organizirano je praćenje leta oba balona. S pozivnim znakovima 9A6NDZ-4FSK i 9A6NDZ-11 zainteresirani su mogli pratiti poziciju balona – koordinate gdje se nalazi, visinu i brzinu leta na
stranicama https://amateur.sondehub.org i https://sondehub.org

Tekst i slike Seida Obarčanin Bukvić

UČENICI V. OSNOVNE ŠKOLE U ZTK BJELOVARA

U okviru Dana tehnike Zajednice tehničke kulture grada Bjelovara, u petak, 30.9.2022. za učenike V. osnovne škole u Foto klubu Bjelovar organizirana je igraonica “Boje i oblici“.
Također su razgledali radio uređaje u Radio klubu “Nikola Tesla“. Demonstriran im je i rad 3D printera na kojem su isprintani privjesci koji su im poklonjeni.

Program RK “Nikola Tesla” za Dane Grada Bjelovara i Dane tehnike

ČETVRTAK, 29.9.
Paviljon u parku
18.00 lansiranje balona s meteorološkom sondom

Prostorije ZTK GB, Trg E.Kvaternika 7/2
18.15
– praćenje leta balona
– demonstracija rada putem digitalnog repetitora 9A0DBJ
– korištenje Zello aplikacije u radioamaterske svrhe
20.00
– praćenje SKED-a Hrvatskog radioamaterskog sustava veza u kriznim situacijama na kratkovalnom području

PETAK, 30.9.
Paviljon u parku
13.30 lansiranje balona s meteorološkom sondom

Prostorije ZTK GB, Trg E.Kvaternika 7/2
13.15 – 14.30
– praćenje leta balona
– demonstracija rada putem digitalnog repetitora 9A0DBJ
– korištenje Zello aplikacije u radioamaterske svrhe

DANI TEHNIČKE KULTURE – ČETVRTI DAN

Upravo su završili Dani tehničke kulture s kojima su se Zajednica tehničke kulture grada Bjelovara i njene udruge članice Fotoklub, Modelarski klub, CB klub i Radio klub “Nikola Tesla” uključili u ovogodišnji program obilježavanja Dana grada Bjelovara. Dogradonačelnica grada Bjelovara Valna Bastijančić Erjavec otvorila je u subotu, 26. rujna u Fotoklubu izložbu “Šibenske tvrđave” i u Radio klubu “Nikola Tesla” izložbu starih radio uređaja i radova konstruktora članova kluba. Na ovoj su izložbi u protekla četiri dana

posjetitelji mogli vidjeti konstrukciju Vladimira Božaka LINEAR 144 MHz 300 W, ARG prijemnike 144 MHz, koje je konstruirao Branko Vidović i stare radiouređaje iz privatne zbirke Ivice Bode: Motorolu MX360, jedan od prvih uređaja za vezu 105. brigade u Domovinskom ratu, i RUP12, vojni WHF uređaj male snage (10W) bivše JNA. Bio je izložen i Geloso G4/214, KV prijemnik iz prve polovice šezdesetih godina 20. stoljeća, za opsege 80 – 10 m, koji je također dio povijesti Radio kluba “Nikola Tesla”.

U ponedjeljak, 28. rujna Mario 9A4AM  i Zoran 9A6NDZ održali su predavanje “Korištenje Zello aplikacije u radioamaterske svrhe” na kome su opisali rad i mogućnosti ove aplikacije, namijenjene glasovnoj komunikaciji pomoću VOIP tehnologije (VOIP – Voice over Internet Protocol). Zello se koristi za komunikaciju između prijatelja, poslovne komunikacije, u radioamaterizmu, kao i u izvanrednim situacijama (poplave, požari, potresi…) i danas u svijetu ima čak 140 milijuna korisnika. Posebno je bilo riječi o projektu Zello kanala 9A RADIOAMATERI i načinu na koji se zainteresirani mogu uključiti.

Napomena: klikom na sliku prikazuje se detaljnija slika i opis

Tekst i slike Seida Obarčanin Bukvić

DANI TEHNIČKE KULTURE – DRUGI DAN

LINEAR 144 MHz, konstruktor Vladimir Božak
ARG prijemnici 144 MHz, konstruktor Branko Vidović

Zajednica tehničke kulture grada Bjelovara i njene udruge članice Fotoklub, Modelarski klub i Radio klub “Nikola Tesla” uključili su se u program obilježavanja Dana grada Bjelovara manifestacijom Dani tehničke kulture. Svakog dana do 29. rujna u prostorijama na Trgu A. Starčevića 7/2. prijepodne od 10.00 do12.00 sati i poslijepodne od 17.00 do 19.00 sati posjetitelji mogu pogledati projekciju s fotografijama iz aktivnosti kluba i izložbu starih radiouređaja i radova konstruktora članova kluba. Posebno su zanimljivi konstrukcija Vladimira Božaka LINEAR 144 MHz, 300 W, te ARG prijemnici 144 MHz, koje je konstruirao Branko Vidović.
Pažnju posjetitelja privlače i stari radiouređaji iz privatne zbirke Ivice Bode: Motorola MX360, jedan od prvih uređaja za vezu 105. brigade u Domovinskom ratu, i RUP12, vojni WHF uređaj male snage (10W) bivše JNA. Tu se može se vidjeti i GELOSO G4/214, KV prijemnik iz prve polovice šezdesetih godina 20. stoljeća, za opsege 80 – 10 m, koji je također dio povijesti Radio kluba “Nikola Tesla”.

Tekst i slike Seida Obarčanin Bukvić