RADIOAMATERI PROMOVIRALI KRIŽNICU

Križnica na Dravi jedini je naseljeni riječni otok u Hrvatskoj i dio je rezervata biosfere Mura – Drava – Dunav, najvećeg zaštićenog riječnog područja u Europi, koje je pod zaštitom UNESCO-a od rujna 2021. To je razlog što su radioklubovi “Hrvatska flora fauna” 9A1WFF i “Nikola Tesla” Bjelovar 9A1GIJ Svjetski dan radioamatera i Dan planeta Zemlje odlučili obilježiti zajedničkim radom iz Centra za posjetitelje Križnica.
U jutarnjim satima u subotu, 22. travnja skelom su se prevezli do Križnice i postavili antene u nedavno otvorenom Centru za posjetitelje. Branko 9A3ST, Ivica 9A2HW, Franjo 9A2MF, Anica 9A7YL, Damir 9A3SWG i Željko 9A4FB pod pozivnim znakom 9A23WARD odradili su 112 veza s 20 zemalja.

Zahvaljujući susretljivosti Tatjane Arnold Sabo, ravnateljice Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije, i osoblja Centra članovi ekipe razgledali su Križnicu i moderno uređeni Centar i dogovorili buduću suradnju.

Tekst i slike Seida Obarčanin Bukvić

9A23WARD na Križnici 22.4.2023.

U povodu Svjetskog dana radioamatera 18. travnja i Dana planeta Zemlje 22. travnja radioklubovi “Hrvatska flora i fauna” 9A1WFF i “Nikola Tesla” Bjelovar 9A1GIJ organiziraju zajedničku aktivnost. Pod pozivnom oznakom 9A23WARD radit će u subotu, 22.travnja u prijepodnevnim satima iz Centra za posjetitelje Križnica (na Dravi u općini Pitomača).
Križnica je jedini naseljeni riječni otok u Hrvatskoj, a dio je rezervata biosfere Mura – Drava – Dunav, najvećeg zaštićenog riječnog područja u Europi, koje je pod zaštitom UNESCO-a od rujna.2021.

ODRŽAN BILOGORSKI ARG FESTIVAL 2023.

Svake godine u travnju Bilogorskim ARG festivalom počinje nova sezona ARG natjecanja u Hrvatskoj. Tako je i ove godine. Ovo tradicionalno natjecanje koje organizira bjelovarski Radio klub “Nikola  Tesla”, okupilo je u subotu i nedjelju, 15. i 16. travnja 19 natjecatelja iz 5  klubova iz Hrvatske: “Nikola Tesla“ Bjelovar, “Kaštilac“ Kaštel Gomilica, “Međimurje” Mursko Središće, Ludbreg i Ozalj, te iz  mađarskog radiokluba Zalaegerszeg.

Sve su planirane trke održane iako vrijeme nije bilo naklonjeno natjecateljima, posebno prvoga dana kada je pljuštala kiša i puhao jak vjetar. Na šumovitim terenima Mišulinovca i Kamenitovca nadomak Bjelovaru natjecatelji  su odmjerili snage u sprint ARG natjecanju na 3,5 MHz i u radioamaterskoj goniometriji na 3,5 i 144 MHz. Staze su postavili Željko Belaj 9A2QU i Stipe Predanić 9A5SP.

Ekipno je prvi Radio klub Kaštilac, drugi RK Međimurje, a treći su Zalaegerszeg Rádióklub i RK “Nikola Tesla“. Po kategorijama pojedinačno ukupno su bili najbolji Luka Kokeza (M16), Roko Listeš (M19), Luka Anđelić (M21), Vladimir Vinko (M60), Branimir Vinko (M70), Josipa Vincetić (Ž21), Alida Sokolović (Ž55) i Piroska Lászlóné Hornyai (Ž65).

Tekst i slike Seida Obarčanin Bukvić

Više slika u galeriji   https://www.rk-nikolatesla.hr/?page_id=6208  
Svi rezultati     http://www.rk-nikolatesla.hr/?page_id=6291