INES I STIPE ZLATNI, HANA SREBRNA

21. i 22. travnja 2018. Radio klub Pazin organizirao je po četrnaesti puta  otvoreno prvenstvo Istarske županije u amaterskoj radiogoniometriji  na  3.5  i 144 MHz, ISTARSKA LISICA 2018. Po neuobičajeno vrućem vremenu za ovo doba godine četrdesetak natjecatelja iz Bjelovara, Kaštel Gomilice, Ludbrega, Ozlja, Pazina, Splita, Zadra i Zagreba tražilo je 5 skrivenih odašiljača na terenu sjeverno od Pazina sa ciljem u Zarečju. Naš je klub predstavljalo troje natjecatelja i svi su troje u svojim kategorijama, u iznimno teškim uvjetima, donijeli medalje: zlatne Ines Tomanek i Stipe Stajp Predanić, a srebrnu Hana Sokolović.

Lansirani radioamaterski baloni LEON 1 i LEON 2

U povodu Dana planeta Zemlje (22. 4.) i Svjetskog dana radioamatera (18.4.) u petak, 20. travnja 2018. u 13 sati s igrališta Osnovne škole Rovišće po treći puta u Hrvatskoj pušteni su radioamaterski baloni punjeni helijem. Balone LEON 1 i LEON 2 lansirali su članovi Radio kluba “Nikola Tesla” Bjelovar u suradnji s Osnovnom školom Rovišće.
Projekt je nastavak uspješnih lansiranja stratosferskih balona PiHRAB-1 i PiHRAB-2. Baloni su nazvani “Leon” prema preminulom članu kluba Leonu Kanzleru, 9A9L, vrhunskom radioamateru koji je aktivno sudjelovao u puštanju oba prošla balona. Projekt je provela ekipa koju čine voditelj projekta Mile Štrk, 9A9Y, i članovi ekipe Dalibor Tomanek, 9A6NTD, Ina Antunović, 9A3INA, Dubravko Rekić, 9A6NRD, Zoran Dedić, 9A6NDZ, Željko Bukvić, 9A4FB, Željko Oršolić, 9A3VW, Hristo Popovski, 9A7KXP, Ivan Mihoković, 9A7LJR, Ivan Rukavina, 9A3IVA, Slaven Sabolović, 9A3BSO, Ines Tomanek, Lana Antunović, Dominik Tomanek, Ivana Stapić, Alan Nikolić Šipek, Elizabeta Mikić, Kristijan Grežina i učitelj informatike Damir Dončević.
Balon LEON 1 postigao je najvišu visinu od 19.519 metara u 14,58 sati pri brzini vjetra od 31 km/h i temperaturi -25°C. Zadnji kontakt bio je u 15,41 sati na visini od 729 metara u blizini Stankovca (Glina). Balon LEON 2 pao je 7 km dalje.
Tokom leta na web stranici www.aprs.fi mogla se pratiti pozicija oba balona – koordinate gdje se nalaze, visina, brzina leta, vanjska temperatura, temperatura unutar kutije, pritisak, vlažnost zraka, jačina UV zračenja, jačina Sunčevog zračenja i brzina vjetra.
Pozivnu oznaku 9A9D stratosferskog balona i 9A9Y niskoletećeg pratili su hrvatski radioamateri i javljali voditelju projekta Mili Štrku kakva je čujnost signala.

Više slika u galeriji  http://www.rk-nikolatesla.hr/?page_id=3694
Tekst i slike Seida Obarčanin Bukvić

BALONI LEON 1 I LEON 2

U povodu Dana planeta Zemlje (22. travnja) i Svjetskog dana radioamatera (18. travnja), u petak. 20.travnja 2018. u 13 sati s igrališta Osnovne škole Rovišće po treći puta u Hrvatskoj bit će pušteni stratosferski radioamaterski baloni punjeni helijem. Balone LEON 1 i LEON 2 lansirat će članovi Radio kluba “Nikola Tesla” Bjelovar u suradnji s Osnovnom školom Rovišće.
Projekt je nastavak uspješnih lansiranja stratosferskih balona PiHRAB-1 i PiHRAB-2. Baloni su nazvani “Leon” prema preminulom članu kluba Leonu Kanzleru, 9A9L, vrhunskom radioamateru koji je aktivno sudjelovao u puštanju oba prošla balona.
Projekt provodi ekipa koju čine voditelj projekta Mile Štrk, 9A9Y, i desetak radioamatera, te učenici Osnovne škole Rovišće i njihov učitelj informatike Neven Dončević.
Lansiranjem balona LEON 1 i LEON 2 nastavnici i učenici Osnovne škole Rovišće uključuju se i u program obilježavanja Dana Općine Rovišće.
Pozivna oznaka stratosferskog balona je 9A9D, a niskoletećeg 9A9Y. Tokom leta balona bit će omogućen Wi-Fi video prijenos. Na web stranici www.aprs.fi moći će se pratiti pozicija oba balona – koordinate gdje se nalaze, visina, brzina leta, temperatura unutar kutije, vanjska temperatura, pritisak, vlažnost zraka, jačina UV zračenja, jačina Sunčevog zračenja i brzina vjetra.
Radio amateri iz cijelog svijeta moći će na frekvenciji 7.023 MHz primati telegrafijom pozdravne poruke.
Pozivamo radioamatere iz Hrvatske i okolnih zemalja da toga dan slušaju na frekvencijama 145.200 MHz, 432.500 MHz i 434.500 MHz, te da izvješća o čujnosti signala dostave na e-mail voditelja projekta mile.strk@bj.t-com.hr. Svako izvješće bit će potvrđeno posebnom QSL kartom Radio kluba “Nikola Tesla” Bjelovar.
U petak, 20.travnja u 13 sati u Rovišću svi zainteresirani dobro su došli na lansiranje balona LEON 1 I LEON 2.
Nastavi čitati BALONI LEON 1 I LEON 2

ZAVRŠIO BARGF 2018.

7. i 8.travnja 2018. na brdovitim terenima u Vrbici i na Kamenitovcu pokraj Bjelovara 45 natjecatelja odmjerilo je snage u radioamaterskoj goniometriji na 3,5 i 144 MHz, te u sprint ARG natjecanju na 3,5 MHz. Radio klub “Nikola Tesla” bio je naime domaćin Bilogorskog ARG festivala 2018. Ovo tradicionalno natjecanje okupilo je natjecatelje iz 9 klubova iz Hrvatske i  Mađarske: “Nikola Tesla“ Bjelovar, Kaštilac, Ludbreg, “Međimurje” Čakovec, “Međimurje” Mursko Središće, Ozalj, Pazin i Zagreb, te Hungary team iz Mađarske.
U ekipnom poretku prvi je Radio klub Ludbreg, drugi Hungary team, a treći Radio klub Kaštilac. U  pojedinačnom poretku iz ekipe domaćina prvo su mjesto osvojile Ines Tomanek i Alida Sokolović, drugo Hana Sokolović, a treće Željko Belaj.

Rezultati natjecanja http://www.rk-nikolatesla.hr/?page_id=3488

Više slika u galeriji
http://www.rk-nikolatesla.hr/?page_id=3521

Tekst i slike Seida Obarčanin Bukvić