ZTKGB POSADILA TULIPANOVAC

U akciju Grada Bjelovara na pošumljavanju Vojnovića danas su se uključile bjelovarske udruge. Tako je Zajednica tehničke kulture grada Bjelovara uz pomoć malih ruku djece iz Dječjeg vrtića “Osmijeh” zasadila drvo tulipanovac. Za one koji ne znaju, to je jako lijepo listopadno drvo s velikim cvjetovima nalik tulipanu, samo što ne mirišu. Tulipanovac se naziva molekularnim fosilom zato što su istraživanja pokazala izvanrednu razinu zaštite genetskih podataka koji su ostali uglavnom nepromijenjeni od razdoblja dinosaura sve do danas. Pokazalo se da su kod ove biljke ostali očuvani mnogi geni koji su se kod cvjetnica izgubili tijekom 200 milijuna godina.

 

 

 


1956. –  2019.

P O Z I V N I C A

 BILOGORSKI ARG FESTIVAL 2019.

6. – 7. travnja 2019.

 

DOBRO DOŠLI !

http://www.rk-nikolatesla.hr


PROGRAM NATJECANJA
6.4.2019. –  subota
08:30 – 09:00    okupljanje i prijava natjecatelja i gostiju u Sportskom rekreacijskom centru Kukavica, provjera radiogoniometara za 144 MHz
09:00 –                  odlazak natjecatelja na start, odlaganje radiogoniometara
10:00 – 13:00   ARG natjecanje na 144 MHz   13:00 – 13:30   odlazak natjecatelja u SRC Kukavica na ručak
13:30 – 15:00   ručak
15:00 – 15:20   provjera radiogoniometara za 3,5 MHz
15:20 –                 odlazak natjecatelja na start, odlaganje radiogoniometara
16:00 – 18:00  Sprint ARG natjecanje na 3,5  MHz
19:00 – 20:00   večera

7.4.2019. – nedjelja
08:00 – 08:30   doručak
08:30 – 09:00   okupljanje natjecatelja i gostiju u SRC Kukavica, provjera radiogoniometara za 3,5 MHz
09:15 –                 odlazak natjecatelja na start, odlaganje radiogoniometara
10:00 13:00  ARG natjecanje na 3,5 MHz      13:00 – 15:00  zajednički ručak
15:00                 proglašenje pobjednika

Prijave na priloženom obrascu  BARGF_Prijava_Entry_2019 (1) moraju stići najkasnije do srijede, 3.4.2019. do 23:00 h na e-mail: rknikolatesla4@gmail.com (uz potvrdu o primitku)
Pozivnica BARGF 2019
Nastavi čitati

PROLJETNI ARG KAMP

Hrvatski radioamaterski savez i izvršni organizator RK “Nikola Tesla” Bjelovar od 15. do 17. ožujka 2019. godine organizirali su Proljetni ARG kamp za mlade 2019. u SRC Kukavica. Ovaj deveti bjelovarski kamp okupio je 24 mladih iz radio klubova “Jan Hus” Daruvar, Ludbreg, Međimurje, Ozalj i domaćina “Nikola Tesla”.

U šumama oko Kukavice upoznali su se s orijentacijskom kartom, načinom njena korištenja i orijentiranjem u  prirodi pomoću nje. Također su imali trening foxoringa i ARG trening na 144 MHz i 3,5 MHz.

S njima su radili voditelji – instruktori Vladimir Vinko i Jelena Tuksar, kojima su pomagali Hana Sokolović, Nevenko Dolovski i Stipe Stajp Predanić. Voditelj kampa bio je iskusni natjecatelj i međunarodni sudac u amaterskoj radio-goniometriji, te instruktor orijentacijskog trčanja Željko Belaj, 9A2QU.

Ove su godine polaznicima priznanja za sudjelovanje u kampu podijeljena u Lovrakovom centru u Velikom Grđevcu ispred mlina Družbe Pere Kvržice. Bio je to ujedno lijep izlet u svijet junaka književnika Mate Lovraka.

Tekst i slike Seida Obarčanin Bukvić
Više slika u galeriji  http://www.rk-nikolatesla.hr/?page_id=4173

KADA NEKI TASTERI UTIHNU, TIŠINA SE OSJEĆA JAČE

KREŠIMIR KOVARIK (8.5.1974. – 27.2.2019.)
U 63 godine postojanja Radio klubom “Nikola Tesla” prošle su generacije radioamatera, bilo je neminovno uspona i padova, svaka je generacija ponešto ostavila,  ali razdoblje u kojemu je Krešo djelovao zasigurno je bilo jedno od najintenzivnijih. Krešo je u svijet radioamaterizma kročio kao 15-godišnjak 1989. godine, kada je položio ispit za C razred. Ubrzo se iz te grupe stvorila jezgra entuzijasta koju su činili on, Zoran Turković 9A4DD, Alen Kuten 9A4WW i Zoran Pavlović 9A4UU, koji su uz još neke starije operatore bili glavni pokretači aktivnosti. Klub je djelovao u teškim uvjetima, često se selio, ali oni se jednostavno na ograničenja nisu obazirali. Gotovo je nevjerojatno u koliko su contesta sudjelovali, koliko su diploma osvojili, koliko je energije uloženo u uređenje DX lokacije nakon što je Radio Bjelovar prepustio lokaciju na kojoj je imao antene i srednjovalni odašiljač. Ili,  koliko je izbjeglicama u ratno vrijeme značilo dobiti informacije o najbližima (jer je Krešo od Crvenog križa dobivao podatke koje su razmjenjivali s amaterima iz Bosne).
Puko nabrajanje svega što su uradili ne može dati pravu sliku njihovog djelovanja. Još i danas se  među amaterima prepričavaju brojne anegdote iz tih devedesetih. Spomenimo samo neke. U vrijeme kada je Krešo završio tečaj i položio ispit, klub se nalazio u potkrovlju tadašnjeg Omladinskog doma (danas je na istom mjestu, samo u manjem prostoru). U klubu se moglo ostati do 22 sata tj. do početka rada disco kluba u podrumu. Ne treba ni spominjati da su Krešo i ekipa ostajali pritajeni nakon što bi domar zaključao gornje prostorije, kako bi radili DX-eve. Naravno da bi nastajao dar-mar kada bi telegrafija probijala na zvučnicima u disco-klubu.
U to je vrijeme kultno mjesto u Bjelovaru za izlazak bila “Sedmica” – disco klub kod željezničkog kolodvora. Samo Kreši je moglo pasti na pamet da presele PPS  u disco klub. Bilo im je zanimljivije loviti DX-eve nego djevojke. Iako nepušači, junački su izdržali u zapušenom prostoru do 5 ujutro veseli, jer su odradili nekoliko Amera i Japanaca.
Posebna priča bio je rad iz vinograda Krešinih roditelja u Gornjim Plavnicama. Pokušajte zamisliti preseljenje opreme – beamova, KV uređaja ICOM 745 i aluminijske cijevi od 15 metara na dva motora – na jednom Alen Kuten i Zoran Pavlović, a na drugom Krešo i Zoran Turković. I tako kroz grad i 5 km do Gornjih Plavnica na obroncima Bilogore.  Kada su imali treninge ARG-a, lisice su postavljane u najveće kupine i najveći gustiš ili u gustu borovu šumu, pa tko uspije što naći.
Jedno su se vrijeme “zapalili” za rad na UKV-u, a omiljena lokacija bio im je silos, na čijem su vrhu postavili šator i antene. Imali su propusnice za nesmetani odlazak u bilo koje doba dana ili noći. Nebrojeno puta vozili su se liftom, sve dok ih portir jednom prilikom nije upozorio da lift  baš i nije siguran, jer ga gotovo 10 godina nitko nije servisirao.
Iz Omladinskog doma Klub se morao preseliti u Školsko-sportsku dvoranu kod IV. osnovne škole, a tamo je bila prava majstorija postavljati antene i hodati po limenom krovu. U ljeto 1991. antene na dvorani postavljali su uglavnom noću, jer je prostor bio blokiran i pod nišanima tenkova i teških strojnica koji su iz obližnje vojarne bili okrenuti prema gradu. Jednom prilikom bili su malo glasniji, pa je vojnik upalio reflektore na tenku i “šarao” po dvorani. Da ih je primijetio, vjerojatno bi došlo do pucnjave.
Ovih nekoliko crtica samo su dio onoga što su Krešo i škvadra doživjeli u klubu. Kada smo prije tri godine obilježavali 60-godišnjicu kluba bili smo kod Kreše u Zaboku i dogovarali da napiše tekst za monografiju, da za buduće generacije sačuvamo uspomene na ljude i vrijeme koje teško da će se ikad ponoviti. Nažalost brojne obveze, a onda i bolest spriječili su ga u tome.
Kada neki tasteri utihnu, tišina se osjeti jače.
Pamtit ćemo ga kao vrhunskog operatora, vedru osobu punu pozitivne energije i iskrenog prijatelja. Rastajemo se s Krešom, a ostaje pitanje tko je kome dao više – on radioamaterizmu ili radioamaterizam njemu.
Posljednji 73 od škvadre iz 9A9D
************************************
S današnje komemoracije u Hrvatskom radioamaterskom savezu  na kojoj su govorili Željko Bukvić 9A4FB (RK “N. Tesla” Bjelovar), Mate Botica 9A4M, predstavnik Uprave M-san grupe Danijel Lastrić, Tomislav Kaltnecker 9A9T (RK Zabok), Richard Riley 9A1TT i predsjednik HRS-a Željko Pilat 9A2R. Prikazan je i kratki film o Krešinu radioamaterskom djelovanju, a njegovoj supruzi Jasminki uručena je Knjiga žalosti.